Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Az új szezon első hírnöke

Alighogy szusszantunk egyet az aratás munkálatainak végeztével, máris megkezdhetjük a következő szezon termesztésének előkészítő munkálatait. Különösen igaz ez a repcetermesztők számára, hiszen az olajos növény az új szezon első hírnöke.

Az utóbbi időben nyugodtan mondhatjuk, hogy szegény repcét az ág is húzza, hiszen az egyre szélsőségesebb időjárás, a beszűkült vetésforgók és a piacról egymás után eltűnő növényvédőszerek alaposan megnehezítették a termesztők és a lassacskán üres tarisznyában kotorászó növényvédősök életét.

Az előttünk álló szezon időjárását, kihívásait ugyan nem láthatjuk előre, de egy jó indulással magabiztosan és felkészülten várhatjuk a fejleményeket. Régóta ismert tény, hogy az időben lekerülő elővetemény (általában kalászos gabona) és az ülepedett, kellően nedves magágy a repce jó indulásának záloga. A megfelelő magágykészítés mellett az időszak másik jelentős kérdése a fajtaválasztás, cikkünk további részében ezt a kérdéskört vesszük górcső alá.

A fajtaválasztás vezérfonalát elsősorban a saját tapasztalataink jelentik. Az adott termőhelyen a saját technológiánk mellett bevált hibrid jelentős érték. Puszta ígéretek, (számunkra) ismeretlen körülmények között zajló kísérletek, és a szebb jövő reményére alapozva lecserélni kockázatos vállalkozás. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy ha már van egy jól bevált fajtánk, akkor zárjuk be az ajtót és felejtsük el a kérdéskört, hiszen a nemesítők is folyamatosan azon dolgoznak, hogy a jelenleg termesztésben lévő hibrideket felülmúló genetikákat hozzanak létre.

Az elmúlt időszak kihívásaira válaszokat kereső repcetermesztésben egyre inkább kétféle útvonal látszik kirajzolódni. A jó adottságú területeinken a termesztés egyre intenzívebbé válik, jelentős ráfordítással, akár öntözés mellett termesztve a növényt. Ezzel szemben a gyengébb adottságú termőhelyeken az erőteljes, jó alkalmazkodó képességű genetikákra támaszkodó extenzívebb termesztés látszik járható útnak.

Ezt a hazai termesztésben megnyilvánuló kettősséget a fajtatulajdonosok is érzékelték, és gyakran portfólióikat is e szerint kialakítva mindkét tábor számára kínálnak hibrideket. Intenzív termesztőként keresgélve, fókuszunkban egyértelműen a termőképesség áll, hiszen jelentős ráfordításainkért cserébe csúcsrepcét szeretnénk. Itt mindenképpen megszívlelendő az adott hibrid tápanyag hasznosító képessége, nitrogénigényes növény lévén, különösen a N reakciója. Szerencsére az utóbbi időben egyre több kísérlet foglalkozik ezen értékes tulajdonságok megismerésével, így egyre több információ lát napvilágot. Extenzívebb termesztést folytatva elsősorban a hibridek alkalmazkodóképessége és a megbízható termésszint fontos. Utóbbit erőteljes növekedésű, jó regenerációs és kompenzáló képességgel rendelkező hibridektől várhatunk.

A fent említett alapvetések mellett persze a különböző tulajdonságok és kombinációk tárháza szinte kimeríthetetlen, a különböző rezisztenciáktól a Clearfield gyomirtási technológián át a kipergés-ellenállóságig. Józan paraszti ésszel és némi termesztési tapasztalattal gondolkodva azonban könnyen belátható, hogy intenzív technológia mellett egyébként is meg kell tennünk, amit lehet, a „jég hátán” is megélő hibridnél pedig a szükséges tulajdonságoknak legalább részben eleve adottaknak kell lenniük. A piacon nyitott szemmel járva, racionális elvek mentén keresgélve könnyen ráakadhatunk ígéretes hibridekre. Talán a legokosabb amit tehetünk, ha kisebb területen kipróbáljuk az újdonságot, ha beválik, tovább emelheti termesztésünk jövedelmezőségét.

Lauschmann Dávid, Agrofil-SZMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.