Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Az árpák fungicidre várnak

A kalászos gabonák között az őszi árpa nem tekinthető éppenséggel a lehető legegészségesebb növénynek.

Bár az egyes fertőző növénybetegségek iránti fogékonyság döntően a termesztett fajta függvénye, de az őszi árpát potenciálisan veszélyeztető sokféle kórokozó szinte bármelyik fajtán okozhat többé–kevésbé súlyos károkat.


Lisztharmat őszi árpán

Jelen időszakban az őszi árpa állományok messziről nézve csodálatosan szép zöldek, teljességgel egészségesnek tűnnek (lásd: címfotó). Ez a kép azonban idén nagyon sok árpa vetés esetében igencsak csalóka. Széthajtva a szárbaindulás elején álló árpa levélzetét, az alsó leveleken a frissen kifejlődött élénkzöld és (még) egészséges levelek takarásában a legkülönfélébb patogén kórokozók tömkelege figyelhető meg.

A frissen kifejlődő lombozatra leginkább a biotróf kórokozók, a lisztharmat és a törpe rozsda lehet veszélyes. Ezek a gombák csak élő növényi részeket képesek megfertőzni és csak élő növényi szerveken, döntően leveleken képesek fennmaradni. Ha elhal a levél, vele pusztulnak ezek a kórokozók is. Ezt elkerülendő még az élettani és az egyéb kórokozók miatt kialakuló levél elhalás előtt ezek a kórokozók mielőbb igyekeznek eljutni a felsőbb levélszintekre.

Velük ellentétben a nekrotróf kórokozók sokasága, döntően a különböző levélfoltosságok élő növényi szöveteket fertőznek meg, de csak elhalt felületen szaporodnak. Viszont a levélzet elhalása ezeket a kórokozókat nem tudja megállítani, sőt egyenesen segíti azok elszaporodását.Sporuláló törpe rozsda telepek

A jelenlegi, április közepi időszakban a legalsó leveleken szinte mindegyik kórokozó jelen van és intenzíven terjednek is. A vízbőséggel sújtott részeken inkább a levélfoltosságok, az ország szárazabb területein inkább a rozsda és a lisztharmat felszaporodása jelentős.

Ezeket a kórokozókat most kell elpusztítani. Mielőtt az árpa további levélszinteket nevelne a fertőzött levéltömeg fölé. Ezzel ugyanis elvágja a kijuttatandó fungicidek útját a kórokozók jelenlegi tartózkodási helyétől. Pár hét múlva a fertőzött árpa állományok legalsó, esetenként rettenetesen elfertőzött leveleire semmiféle technikai bravúrral sem lehet gombaölő szereket lejuttatni. Ha most elmulasztjuk a védekezést, azt később már nem tudjuk helyre hozni. Kórokozó most bőségesen van az alsó leveleken, így igencsak van miért fungicidekkel közbe avatkozni.
Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.