Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Amerikából jöttem

A vízfolyások által meglehetősen nagymértékben érintett Szigetköz területén időnként vaskos és váratlan meglepetések is érhetik az áttelelő kultúrákat, a repcét és az őszi kalászosokat szemléző gazdálkodót. A vízfolyásokhoz erősen kötődő hattyúk mell

Ez a jövevény faj az elmúlt évben szaporodott el szélsőséges mértékben a Szigetköz területén. Előző években a Csallóköz területén már ismeretes volt erőteljes felszaporodása, de az idei télen sok gazdálkodót váratlanul ért ennek a nagytestű rágcsálónak a tömeges felbukkanása. 

Természetvédelmi szempontból a nutria tömeges elszaporodása a hazánkban már régóta ismert és őshonos európai hód (Castor fiber) élőhelyén egyáltalán nem kívánatos. Ezen okból is a helyi vadászok erőteljesen gyérítik is a hódpatkány szigetközi állományát.

A nutria meglehetősen nagy testű, 3–4 kilósra is megnövő, nem éppen az intelligenciájáról ismert rágcsáló. A hódtól eltérően nem fás szárú növényekkel táplálkozik, hanem döntően zöld, lágyszárú táplálékot fogyaszt. Erre a célra pedig az őszi káposztarepce, vagy a fejlettebb őszi gabonák kiválóan megfelelnek a számára.

Megjelenése, észlelése esetén a helyi vadásztársaság képes leghatékonyabban megoldani a problémát. A hódpatkány nagy testű és nem éppen rejtőzködő faj. Fényes nappal is táplálkozik és zaklatás esetén a hóddal ellentétben nem menekül, hanem esetlegesen támad.

Ez a mufurc, barátságtalan vendég 2–3 centiméteres, meglehetősen ronda, sárgás, de beretva éles metszőfogakkal rendelkezik, amelyeket – ha szükséges – nem is fél használni.

Megjelenése a szántóföldi kultúrákban csak extrém kártevő állomány sűrűség mellett okozhat problémát. Territórium tartó állatok, így a hódpatkány miatt tömeges repcepusztulásra jó eséllyel nem kell számítanunk. Ugyanakkor érdemes rá figyelni, mert a számára is új, közép–európai környezetben új, esetleg gazdasági szempontból sokkalta veszélyesebb tulajdonságokat is megtanulhat, elsajátíthat. Még szerencse, hogy életmódja meglehetősen szorosan köti a vízhez, főképp a nyugodtabb, lassú folyású, vagy álló vizekhez.

A hódpatkány – főképp tömeges megjelenés esetén – nem igazán kívánatos vendég sem a hazai faunában, sem pedig szántóföldjeinken. Figyeljünk rá!!!

Hertelendy Péter

Agrofil – SZMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.