Hírek, szakcikkek A terménygázosítás lehetőségei és határai
A szántóföldi növénytermesztés leggyakrabban előforduló utolsó mozzanata a megtermelt növényi termék, kereskedelmi szakkifejezéssel élve: árualap értékesítése.
Gyakorlatilag ez a célja az egész éves munkának, ilyenkor képződik elosztható jövedelem a gazdálkodóknak. Sok esetben viszont éppen az értékesítés alkalmával derül ki a turpisság, amely szerint a raktározott terményben nemkívánatos élőlények: raktári károsítók vannak.
A hazai növényvédelmi törvény egyértelműen rendelkezik erről a problémáról, mivel raktári károsítókkal fertőzött áru nem szállítható. Elméletileg ugyan értékesíthető, de a vevő nem tud így vele mit kezdeni, így azután a gyakorlatban az ilyen áru forgalomképtelen, eladhatatlan. A fertőzött termény kártevő-mentesítése pedig az esetek túlnyomó többségében az eladó kötelessége.
Rizs zsizsik. Meglehetősen meleg igényes károsító. (fotó: Hertelendy Péter)