Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A tél nem viccel

Az idei tél első időszaka meglehetősen hektikusra sikeredett. Volt benne hó, eső, ónos eső, napsütés, meg minden. Sajnálatos módon a tél november–december fordulóján meglehetősen zimankós oldalát mutatta meg a gazdálkodóknak.

Ez az egyébként nagyjából szokásos téli időjárás ugyanakkor egy nagyon hosszú, meleg ősz után következett be, amely néhány esetben balszerencsés kimenetellel járt egyes kultúrák számára.

Nemrég a repce tél eleji túlfejlődéséről írtunk. A decemberben időnként még előforduló melegebb, akár plusz tíz fokos meleg nappalok hatására néhány repcenövény fejlődése tovább gyorsult és ténylegesen magszárba is ment. Ezek a növények gyakorlatilag már menthetetlenek a gazdák számára. Csak akkor van némi esélyük túlélni a telet, ha a teljes további téli időszakban nem lesznek már fagyok. Erre azért meglehetősen kicsi az esély.Túlfejlett árpa leveleinek elfagyása (fotó: Hertelendy Péter)

A nagyon hosszú ősz az időnként szélsőségesen meleg időjárásával azonban nem csak az őszi káposztarepcét „bolondította meg”, hanem a helyenként nagyon korán vetett őszi árpákat is. Azok az árpa vetések, amelyek nagyon korán, szeptember elején, még az augusztus–szeptember hónapfordulóján hullott csapadékkal keltek ki és kellő mennyiségű tápanyagot is kaptak, rendkívül előre szaladtak a fejlődésben. Néhol már október elején elkezdtek ezek az állományok bokrosodni és ezt a fejlődési szakaszukat egészen december elejéig folytatták.

Bár a hazánkban állami elismerésben részesült őszi árpa fajták döntő többsége járó fajta, azaz a téli hideg nélkül is képes szárba indulni, virágozni és termést hozni, de ehhez szinte mindegyiküknél nagyon hosszú idő szükséges. Szerencsére az árpák döntő része december elején a bokrosodás közepén–végén lassacskán megállt a fejlődésben. Legfeljebb a szárba indulást megelőző, ú.n. psudostem állapotig jutott, de a szárbaindulás, a szárcsomók kialakulása eddig elmaradt.Lisztharmat fertőzés alatt kialakult hiperszenzitív foltok (fotó: Hertelendy Péter)

Ez meglehetősen kedvező, hiszen az egyes leendő szárak tenyészőcsúcsai lenn, talajszinten, védettebb helyen vannak, a fagy kevésbé tud kárt tenni bennük. Ugyanakkor a hatalmasra nőtt lombozaton a tél első, december eleji komolyabb támadásának már meglátszanak a nyomai. Sok ilyen, túlfejlett, hatalmas lombozatú árpa levelein lehet látni a levélvégek, esetleg teljes levelek elfagyását.

Ha nem lesz nagyon szigorú a tél további időszaka, úgy ezekben az árpa állományokban ez a kis lombkárosodás nem okoz semmiféle problémát. Sőt, az elfagyott levélzet a talajszintre roskadva kiváló szigetelő réteget képezhet, amely segíthet akár keményebb fagyok során is a növény szívének, a tenyészőcsúcsnak a fagyoktól való megvédésében.

Hertelendy Péter

Agrofil-SZMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.