Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A meleg évjáratok kórokozói: a gabona rozsdák

A meleg, nyári napokban, főleg vízszegény, aszályos időszakban a legtöbb növénybetegséget előidéző kórokozó számára nagymértékben beszűkül nem csak a terjedés, hanem még a fennmaradás lehetősége is.

Ebben az időszakban kerülnek előtérbe azok a kórokozók, amelyek a fertőzési folyamat során viszonylag kevés vízzel is beérik.

A kalászos gabonák rozsda betegségei pont ilyen kórokozók. Az elmúlt években meglehetősen súlyos növény egészségügyi problémákat okozó sárga rozsda (Puccinia striiformis) szerencsére rendkívül rosszul telelt át hazánkban. Ráadásul az áttelelt populáció szinte teljes egészében az őszi búzára nem, csak a tritikáléra veszélyes, „ Triticale Aggressive „ rasszból került ki. Ez a csak nem egészen 2 éve leírt és elnevezett rassz csak ritkán és csak már termesztésben nem szereplő búza fajtákat képes megfertőzni. Érdekesség ugyanakkor, hogy ez a rassz egyes tönke búza fajtákat (Triticum dicoccum), mint pl. az Mv Hegyes érzékelhető mértékben fertőzi. A többi, termesztésben előforduló tönke fajtára nem veszélyes.

Szerencsére ez a hatalmas tűzerejű kórokozó a tönke búzán jóval kisebb elánnal terjed, mint a tritikálén. A gyenge sporuláción, a szokásosnál 5 – 10 x kisebb pusztulákon jól látszik, hogy a kórokozó csak szenvedve képes a növényen fennmaradni. Ugyanakkor balszerencse, hogy a tönke búza még csak most kalászol, így e hosszú tenyészidejű búzafajon még van ideje a kórokozónak a meglehetősen redukált szaporodási erély mellett is felszaporodni. Ugyancsak balszerencse, hogy helyenként a kenyérbúzán, tritikálén és tönke búzán is megjelent a búza vörös, vagy más néven levélrozsdája (Puccinia recondita) is. Ez a betegség tovább képes pusztítani a lombozaton, mint a sárga rozsda. Várhatóan kb. 1 generációval több képes elszaporodni a levélrozsdából, mint a sárga rozsdából. Így a hosszú tenyészidejű búzák helyenként még veszélyeztetve lehetnek a gabonák rozsda betegségeitől.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.