Kalászosok vírusos betegségei

Az élővilágban szinte minden élőlénycsoportnak megvannak a maga betegségei. Egy részük baktériumos, más részük élettani, netán gombás eredetű. Ugyanakkor nagyon sok olyan betegség van, amelyet vírusok okoznak.

A vírusok nem kímélik az állatvilágot (gondoljunk csak a madárinfluenzára, vagy a sertéspestisre!), de az emberiséget sem. Miért pont a növényvilág ne szenvedné meg a kártételüket?A növények, így a kultúrnövények között a kalászos gabonák alapvetően nem a vírusos megbetegedésekről híresek. A csonthéjasok himlő vírusa, avagy a burgonya virózisai sokkalta ismertebbek és látványosabbak is. Sajnos azonban a kalászos gabonáknak is megvannak a maguk vírusos betegségei, amelyek egyes évjáratokban akár súlyos károkat is okozhatnak.

Zelnicemeggy levéltetvek búzán ősszel (fotó: Hertelendy Péter)

A kalászos gabonák mindegyikére jellemző, hogy döntően két vírus képes megfertőzni őket. A látványosabb tüneteket okozó árpa sárga törpülés vírusát különböző levéltetvek viszik át egyik növényről a másikra. A másik, gyakori, de kevésbé látványos tüneteket okozó búza törpülés vírust kabócák terjesztik.

A virózisok közös, jellemző tünete a törpe növés, a gyenge, esetleg elmaradó szárbaindulás, illetve a növények turgorának megnövekedése. A vírusos gabonák sokszor merevek, sprőd levélzetűek lesznek, gyakorta sárgászöld színű „sündisznó” formát öltenek. Intenzív sárgulás az árpa sárga törpülés vírus fertőzése nyomán, túlnyomóan őszi árpa vetésekben szokott kialakulni.A gabona vírusok kártétele részben direkt jellegű, a fertőzött növények termése kevesebb, mint az egészségeseké. A közvetett kártétel is jelentős, a vírusos foltokban kiritkult állományt könnyebben felverik a gyomok.Az idei hosszú, meleg őszi időjárás, a fagyok elmaradása, valamint a kalászos árvakelések gondozásának elmaradása a vírusvektor levéltetvek számára szinte ideális feltételeket teremtett a nagy tömegben történő betelepedéshez és a vírusok nagyon hosszú időn át történő átviteléhez.A vírusos betegségek ellen a növényvilágban nincs hatékony, direkt bevethető ellenszer. Ez a termesztés technológiában azt jelenti, hogy nem lehet a gazdaboltban vásárolni olyan növényvédő szert, amely a vírusokat kipusztítaná a megfertőzött növényekből.  Ilyen esetekben a vektor rovarok elpusztítása a hatékony védekezési megoldás. Jelen időszakban, amikor már régóta zöldellnek az őszi vetések, az inszekticides csávázásnak már nincs létjogosultsága. Ugyanakkor az inszekticides állománypermetezéssel a vírusvektor levéltetvek mennyisége hatékonyan a kártételi szint alá csökkenthető.Hertelendy PéterAgrofil-SZMI Kft.
Teljes verzió