Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Kalászosok vírusos betegségei

Az élővilágban szinte minden élőlénycsoportnak megvannak a maga betegségei. Egy részük baktériumos, más részük élettani, netán gombás eredetű. Ugyanakkor nagyon sok olyan betegség van, amelyet vírusok okoznak.

A vírusok nem kímélik az állatvilágot (gondoljunk csak a madárinfluenzára, vagy a sertéspestisre!), de az emberiséget sem. Miért pont a növényvilág ne szenvedné meg a kártételüket?

A növények, így a kultúrnövények között a kalászos gabonák alapvetően nem a vírusos megbetegedésekről híresek. A csonthéjasok himlő vírusa, avagy a burgonya virózisai sokkalta ismertebbek és látványosabbak is. Sajnos azonban a kalászos gabonáknak is megvannak a maguk vírusos betegségei, amelyek egyes évjáratokban akár súlyos károkat is okozhatnak.


Zelnicemeggy levéltetvek búzán ősszel (fotó: Hertelendy Péter)

A kalászos gabonák mindegyikére jellemző, hogy döntően két vírus képes megfertőzni őket. A látványosabb tüneteket okozó árpa sárga törpülés vírusát különböző levéltetvek viszik át egyik növényről a másikra. A másik, gyakori, de kevésbé látványos tüneteket okozó búza törpülés vírust kabócák terjesztik.


A virózisok közös, jellemző tünete a törpe növés, a gyenge, esetleg elmaradó szárbaindulás, illetve a növények turgorának megnövekedése. A vírusos gabonák sokszor merevek, sprőd levélzetűek lesznek, gyakorta sárgászöld színű „sündisznó” formát öltenek. Intenzív sárgulás az árpa sárga törpülés vírus fertőzése nyomán, túlnyomóan őszi árpa vetésekben szokott kialakulni.

A gabona vírusok kártétele részben direkt jellegű, a fertőzött növények termése kevesebb, mint az egészségeseké. A közvetett kártétel is jelentős, a vírusos foltokban kiritkult állományt könnyebben felverik a gyomok.

Az idei hosszú, meleg őszi időjárás, a fagyok elmaradása, valamint a kalászos árvakelések gondozásának elmaradása a vírusvektor levéltetvek számára szinte ideális feltételeket teremtett a nagy tömegben történő betelepedéshez és a vírusok nagyon hosszú időn át történő átviteléhez.

A vírusos betegségek ellen a növényvilágban nincs hatékony, direkt bevethető ellenszer. Ez a termesztés technológiában azt jelenti, hogy nem lehet a gazdaboltban vásárolni olyan növényvédő szert, amely a vírusokat kipusztítaná a megfertőzött növényekből.  Ilyen esetekben a vektor rovarok elpusztítása a hatékony védekezési megoldás. Jelen időszakban, amikor már régóta zöldellnek az őszi vetések, az inszekticides csávázásnak már nincs létjogosultsága. Ugyanakkor az inszekticides állománypermetezéssel a vírusvektor levéltetvek mennyisége hatékonyan a kártételi szint alá csökkenthető.

Hertelendy Péter

Agrofil-SZMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.