Agrofil-SZMI Kft.

Pályázatok KKV START INNOVÁCIÓ

Kedvezményezett neve: Beboli Kft. Felhívás címe: KKV START INNOVÁCIÓ Felhívás kódszáma: 2020-1.1.1-KKV START Projekt azonosító: 2020-1.1.1-KKV-START-2021-00350

A projekt tárgyának tartalmi összefoglalója

Szerződött támogatás összege: 17 997 563 Ft vissza nem térítendő támogatás

Szerződött támogatás mértéke: 50 %

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2022.10.30.

A projekt tárgya a vezetéknélküli légi járművel – mezőgazdasági permetező drónnal - való peszticid és termésfokozó anyagok kijuttatási vizsgálatok módszertani kidolgozása.

Reform előtt áll a dróntechnológia polgári alkalmazása. Jelenleg sem Európában, sem Magyarországon nem áll rendelkezésre kutatási eredmény a mezőgazdasági drónhasználatra, sem a hozzá kapcsolódó növényvédőszerek kijuttatására.

A drónnal való permetezést egy rendkívül hosszú procedúra előzi meg, mivel légi jármű, légi kijuttatásról beszélünk. Ez egészen más megközelítésbe helyezi a permetezés kivitelezését, hiszen eleve nincs engedélye a növényvédőszereknek sem a drónnal történő légi kijuttatásához.

Egyelőre nem tisztázott a drónos kijuttatás pontos metodikája. A projekt célja: kutatásainkkal kidolgozzuk, hogy mely peszticid típusokhoz, mely kultúrákban, mely vizsgálati módszer alkalmazható.

Vizsgálataink eredményeként meghatározzuk:

- az otimális parcellaméretet:

úgy kell meghatároznunk a parcellaméretet, hogy homogén és ellenőrizhető adatmennyiség kerülhessen ki - az adott dózishoz egyértelműen hozzá tudjuk rendelni a biológiai hatást.

- repülési magasságot

- repülési sebességet

- lémennyiséget: külön kihívás, hogy kis lémennyiséggel, kis cseppmérettel kell dolgoznunk. Vizsgáljuk, hogy a felszívódó vagy kontakt készítmények, hogyan működnek légi kijuttatás esetén.

- Elsodródást okozó körülmények vizsgálata: hogyan tudjuk azok hatását csökkenteni?

A megválaszolatlan kérdések száma sok és óriási az igény mind termelői, mind növényvédőszer gyártó/forgalmazó és növényvédelmi szakirányítók részéről a válaszokra a technika fejlődésével, annak újdonságtartalmával együtt.

A metodika kidolgozásakor az alábbi kísérleti típusokra fókuszálunk:

- deszikkálás

- gombaölőszer vizsgálatok

- elsodródás vizsgálatok.

A fejlesztő munkában aktív szakembereink több évtizedre visszanyúló tapasztalattal rendelkeznek növényvédőszer és termésfokozó anyagok engedélyeztetéséhez kapcsolódó szántóföldi kutatómunkák lefolytatásában. Ők dolgozzák ki a metodikát a légi kijuttatásra.

A pályázat során kidolgozott vizsgálati módszertannal fel tudunk építeni egy validált szolgáltatást a növényvédő szerek drónos kijuttatás engedélyezési procedúrájába (GEP – Good Experimental Practice/ Helyes Kísérleti Gyakorlat - minőségbiztosítás). Ezzel egy új high tech eszközhöz hozzáépítünk egy teljesen új vizsgálati módszertant, egy versenyképes szolgáltatást.

A projekt eredményeként konkrétan egy, a piacon bevezethető szolgáltatás kimunkálására kerül sor. Ez az innováció bevezetésére irányuló tevékenység korai fejlesztési fázisa, a drónos kijuttatás módszertanát e projekt keretében fejlesztjük, mely később segítséget nyújt a termelők és a növényvédőszer gyártók/forgalmazók technológiai ajánlásaihoz, gyakorlati alkalmazhatóságához. A vizsgálati módszertannal biztonságossá tehető a drónhasználat.

Kifejlesztett szolgáltatásunk irányába elsősorban multinacionális vállalatok (növényvédőszer gyártók/forgalmazó vállalatok) mezőgazdasági horizontális és vertikális integrációval rendelkező cégek, integrátorok részéről számítunk érdeklődésre, vásárlásra és megbízásra, illetve a nagyobb, de akár kisebb területtel rendelkező termelők részéről is. A drónok mezőgazdasági alkalmazhatósága azért is jelentős, mert a polgári, kisebb teljesítményű, mindenki által elérhető drónok szakmai igényt is generálnak és a szándék is megvan e projektből létrejövő piacképes szolgáltatás igénybevételére. (Rendelkezésre áll a fizetőképes kereslet a piacon.)
Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.