Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Zöldül az őszi vetés

Csak éppen kérdés, hogy mitől! Az őszi kalászosok vetései lassacskán már mindenütt szép zöldek, 1–4 levelesek a vetési idő és a talajban a csírázáshoz rendelkezésre álló víztartalom függvényében.

Ebben az időszakban, egy országos léptékű és meglehetősen nagymértékű esőzés után viszont a vetések szép, élénkzöld kinézete helyenként csalóka lehet.

Erős és intenzív napraforgó árvakelés Komárom mellett

Az őszi vetésű kalászosok esetében több olyan gyomosodási probléma is felléphet, amely ellen – ha szükséges – ősszel védekezni kell, különben később tavasszal a védekezés vagy sokkalta drágább lesz, vagy gyakorlatilag a rendelkezésre álló készítmények ismeretében kellő hatékonyság már nem várható el a kezelésektől.

Ősz folyamán sok esetben nagy mennyiségben kelnek T4 életformájú gyomok is a gabonában. Ide sorolhatjuk nyugodt szívvel a napraforgó árvakeléseket is. Sokan viszont úgy gondolják, hogy a T4 életformájú gyomok sokaságát a fagyok amúgy is elpusztítják. Ez egy bonyolultabb dolog, mint hogy így, sommásan el lehessen dönteni. Függ a gabona jellegétől, a napraforgó árvakelés intenzitásától és az őszi hőmérséklettől is. Hosszú, meleg ősz esetén egy gyengébb növekedési intenzitású őszi durum búzát erős napraforgó elnyomásnak kitenni vétek lenne.

Csírázó kétszikűek és ragadós galaj Püski – Lósziget

A kétszikű gyomok sokaságából veszélyességét tekintve kiemelkedik az ekkor kelő ragadós galaj. Ezt a szívós és nagy kárt okozó gyomot célszerű még fiatal, maximum 1–2 levél örvös állapot környékén megállítani. Később, tavasszal is vissza tudjuk ugyan szorítani, de az sokkal többe kerülhet.

Mind amellett nem szabad elfeledkezni az egyszikű fűféle gyomokról, így az éppen most kelő nagy széltippanról (lásd: címfotó), vagy más néven szőrfűről sem. Ellene most, a kelés utáni időszakban lehet igen hatékonyan és olcsón védekezni. Ennek elmulasztása csak drágább és sokkal kevésbé hatékony tavaszi védekezéssel helyettesíthető, vagy pedig tűrni kell a gabona fölé magasodó széltippan esetenként súlyos kártételét.

Fontos ebben az időszakban a kalászos vetések állapotának és a gyom flórának akár napi szintű ismerete. A kultúrnövény és a leküzdeni kívánt gyomok mennyisége és fejlettsége döntően meghatározza a herbicides védekezés eredményességét.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.