Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Vetésfehérítő

Következő veszélyes kártevőnk, amely a gabonák egészségét hamarosan veszélyezti, az árpacsigának is nevezett vörösnyakú árpabogár: Oulema melanopus és a vele egy nemzetségbe tartozó egyéb Oulema fajok.

A vörösnyakú árpabogár és a vele egy nemzetségbe tartozó egyéb Oulema fajok lárvái és kifejlett egyedei (imágói) rendszeresen károsítanak búza és árpa táblákon. Rendszertani besorolásuk szerint a levélbogarak (Chrisomelidae) családjába tartoznak s ehhez a névhez hűen, a növények levelein táplálkozva okoznak (védekezés hiányában) gazdasági kárt.

Mind az imágó, mind a lárva a gabonák levelein táplálkoznak többnyire a levélerekkel párhuzamos vonalakban. A hámozgatás következtében a levelek kifehérednek, ezért nevezik vetésfehérítőnek.

A lárva egész életében a hátán lévő nyálkás csomagban gyűjti az ürülékét, ez a csomag a lárvával együtt mindig egyre nagyobb és nagyobb lesz. Meglehetősen visszataszító látványt nyújt. Úgy néznek ki, mintha kis sötétbarna házatlan csigák másznának a gabona leveleken, ezért hívják árpacsigának is. A nyálkás, ürülékkel telt csomag egyébként a madarakat hivatott távoltartani.

Forrás: https://www.deviantart.com/realmantis/art/0116-Cereal-Leaf-Beetle-Oulema-melanopus-790385404

Az imágók telelnek és 10 °C feletti hőmérsékleten kezdenek előjönni telelőhelyükről. Mivel idén ez a feltétel elég hamar teljesült, már két hete megfigyeltük az idei első példányokat. Rövid érési táplálkozás után megkezdik a tojásrakást a levelek színére. A bogarak a leveleket egyenes csíkokban (érközökben) teljesen átrágják. A lárvák szintén az érközökben hámozgatnak úgy, hogy a levél fonáki oldalán lévő bőrszövet (epidermisz) megmarad. Mivel az epidermisz nem tartalmaz klorofillt, a levelek ezeken a részeken fehérnek látszanak. Nagy lárva fertőzöttség esetén egész levelek fehérlenek a károsításuk nyomán.

További kártételük a vírus terjesztő (vírusvektor) képességükben rejlik.


Védekezési lehetőségek

Fajtaválasztás: a szőrözöttebb levelű fajták ellenállóbbak. Ezeket nem kedvelik a levélbogarak.

Vegyszeres védekezés: sok piretroid hatóanyag elérhető a vetésfehérítő bogarak ellen. Elhúzódó betelepedés (amilyen az idei tavaszon tapasztalható) esetében elhúzódó tojásrakásra és lárvakelésre számíthatunk. Ekkor hosszabb hatástartamú készítmények használata, illetve hatóanyag kombinációk kijuttatása célszerűbb. A védekezést az első lárvastádiumra kell időzíteni. Érdemes gyakran bejárni a kalászos területeket és amikor azt látjuk, hogy a lárvák egyötöde kikelt, akkor kell megkezdeni a védekezést.

Fitos-Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.


Borítókép forrása: http://bulletin.ipm.illinois.edu/?p=720Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.