Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Veszélyes károsító, ami a kalászosokra leselkedik

A következő veszélyes kártevőnk, amely a gabonák egészségét hamarosan veszélyezteti, az árpacsigának is nevezett vörösnyakú árpabogár: Oulema melanopus és a vele egy nemzetségbe tartozó egyéb Oulema fajok.

    A vörösnyakú árpabogár lárvái és kifejlett egyedei (imágói) rendszeresen károsítanak búza és árpa táblákon. Rendszertani besorolásuk szerint a levélbogarak (Chrisomelidae) családjába tartoznak, s ehhez a névhez hűen,  a növények levelein táplálkozva okoznak (védekezés hiányában) gazdasági kárt.


    Forrás: kép

    Mind az imágó, mind a lárva a gabonák levelein táplálkoznak, többnyire a levélerekkel párhuzamos vonalakban. Az imágó vonalakban teljesen átrágja a levelet, a lárva az egyik oldalon meghagyja az epidermiszt. A hámozgatás következtében a megmaradt epidermisz fehérnek látszik ezért nevezik vetésfehérítőnek.

    A lárva egész életében a hátán lévő nyálkás csomagban gyűjti az ürülékét, ez a csomag a lárvával együtt mindig egyre nagyobb és nagyobb lesz. Meglehetősen visszataszító látványt nyújt. Úgy néznek ki, mintha kis sötétbarna házatlan csigák másznának a gabona leveleken, ezért hívják árpacsigának is. A nyálkás, ürülékkel telt csomag egyébként a madarakat hivatott távol tartani, ugyanakkor a vegyszerekkel szemben is megvédi a lárvát. Emiatt a védekezést az első lárvastádiumra kell időzíteni.


    Forrás: kép

    Az imágók telelnek és 10 °C feletti hőmérsékleten kezdenek előjönni telelőhelyükről. Mivel idén ez a feltétel elég hamar teljesült, már két hete megfigyeltük az idei első példányokat. Rövid érési táplálkozás után megkezdik a tojásrakást a levelek színére. A bogarak a leveleket egyenes csíkokban (érközökben) teljesen átrágják. A lárvák szintén az érközökben hámozgatnak úgy, hogy a levél fonáki oldalán lévő bőrszövet (epidermisz) megmarad. Mivel az epidermisz nem tartalmaz klorofillt, a levelek ezeken a részeken fehérnek látszanak. Nagy lárva fertőzöttség esetén egész levelek fehérlenek a károsításuk nyomán.

    További kártételük a vírus terjesztő (vírusvektor) képességükben rejlik.



    Védekezési lehetőségek

    Fajtaválasztás: a szőrözöttebb levelű fajták ellenállóbbak. Ezeket nem kedvelik a levélbogarak.
    Vegyszeres védekezés: sok piretroid hatóanyag elérhető a vetésfehérítő bogarak ellen. Elhúzódó betelepedés (amilyen az idei tavaszon tapasztalható) esetében elhúzódó tojásrakásra és lárvakelésre számíthatunk. Ekkor hosszabb hatástartamú készítmények használata, illetve hatóanyag kombinációk kijuttatása célszerűbb. A védekezést az első lárvastádiumra kell időzíteni. Érdemes gyakran bejárni a kalászos területeket és amikor azt látjuk, hogy a lárvák egyötöde kikelt, akkor kell megkezdeni a védekezést.


    Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.

    Forrás: borítókép

    Kapcsolódó hírek


    Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
    Agrofil-SZMI Kft.