Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Veszélyben a krumpli!

No, meg a paradicsom is. E két, Amerikából származó, közeli rokon haszonnövénynek sajnos sok közös ellensége is van.

A különböző polifág károsítók és kórokozók mellett több állati károsító, mint pl. a cisztaképző fonálférgek (Globodera rostochiensis és Globodera pallida), valamint a közismert burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) mellett egy meglehetősen fontos és igencsak veszélyes gombás eredetű betegség, a burgonya-, vagy paradicsomvész (Phytophtora infestans) is veszélyezteti ezt a két kultúrát.

A hazai termesztők körében is döntően csak fitoftóra néven ismert betegség pár éve már minden vegetációs időszakban, szinte mindenütt felüti a fejét az országban. Köszönhető ez annak, hogy a kórokozónak most már egyre több helyen mindkét párosodási típusa jelen van hazánkban, így képes ivaros szaporodásra és petespóra termelésre. Ezáltal pedig az előző évi növényi maradványok is fertőzési forrássá váltak.

A fitoftóra szélsőségesen nedvesség- és párakedvelő gomba, fertőzéséhez a cseppfolyós víz elengedhetetlen. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy kezd alkalmazkodni a hazánkban egyre gyakoribb szélsőségesen magas hőmérsékletekhez. Most már a legforróbb nyári napokban sem lehetünk biztosak abban, hogy a forróság megállítja a betegség terjedését.

A fitoftóra jelenlétét a legkönnyebben hajnalban lehet észrevenni és azonosítani. A fertőzött növény levelein kialakuló barna foltok szélén pár mm-es sávban enyhe, fehéres gyűrűben láthatóvá válik a kialakult zoosporangium tartók és zoosporangiumok tömege. Ezek a gomba szaporító képletei. Fogékony fajtán kedvező körülmények között a betegség napok alatt tíz hektáros mértékben tudja megsemmisíteni a növény állományt.

A fitoftóra ellen nagyon sok engedélyezett készítmény van forgalomban. Dús lombozat és a fertőzést segítő, nedves környezet esetén viszont a tisztán kontakt hatásmódú készítményektől kielégítő hatást ne várjunk. Ilyenkor a felszívódó hatóanyagot is tartalmazó készítmények használata lehet csak kellően hatékony.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.