Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Változó mélységű talajművelés – AutoDepth

A talajművelés során a talaj fizikai tulajdonságainak megváltoztatásával elsősorban a víz – és levegőgazdálkodási jellemzők javítását célozzuk.

Javulnak ezáltal a vízkapacitási jellemzők az altalaj és a művelt réteg között, növekszik a vízbefogadó képesség és az oxigénellátás, mindezek pedig összefüggésben vannak a hő és tápanyag-gazdálkodási jellemzőkkel.

Fontos megjegyeznünk azonban, hogy gyakori és felesleges műveléssel káros hatásokat, például szerkezetromlást okozhatunk. Szántóföldi kísérletek bizonyítják, hogy a csapadék eloszlása a talajban, annak természetes állapotában a legkedvezőbb, ugyanezt olvashatjuk a talajművelés minőségbiztosítási szemléletű követelményrendszerének pontjaiban is, mely szerint a talajművelés „a növénytermesztés biztonságos alapozása a lehető legkevesebb talajkárosítással és költséggel” (Birkás, 2002).

Mindezek mellett az Európai Bizottság talajdegradációval foglalkozó tanulmányában a tömörödöttség és a szerkezetromlás jelen vannak, mint növénytermesztést károsan befolyásoló tényezők. Kiváltó okai a túl nedves talajon végzett munkaműveletek, a nagy tömegű gépek és az időről-időre azonos mélységben végzett talajművelés lehetnek.

A mélységszabályzó egységet vezérlő számítógép a traktorban

A fentieket összegezve feladatunk a káros tömörödöttség megszüntetése, elkerülve a nem tömörödött rétegek felesleges bolygatását. A változó mélységű művelés alkalmazásával, talajszkenner segítségével megállapítható a tömörödött rétegek felszíntől mért távolsága. Az információ birtokában hidraulikus mélységállítású talajlazító és mélységszabályzó egység segítségével a szkenneléssel egymenetben, vagy előre elkészített applikációs térkép segítségével célzottan lazítható az adott réteg.

Talajszkenner segítségével lehatárolt kezelési zónák, az értékek a felszíntől mért tömörödött réteg távolságát jelentik

Működési elv

A helyspecifikus növénytermesztésben széles körben alkalmazott talajszkenner elektromos vezetőképességet (ECa) mér millisiemens per méter (mS/m) mértékegységben, illetve ezekhez az értékekhez hozzárendeli a tábla bizonyos pontjainak földrajzi koordinátáit. A műszer alkalmas azoknak a pontoknak a megjelölésére, ahol az ECa értékek függőleges irányban kétszeresére növekednek, ilyen módon kapjuk meg egy tábla tömörödöttségi térképét.

A mélységszabályzó egység (AutoDepth) mikroprocesszora értelmezi a szkenner által készített adathalmazt elektromos jel formájában, és kalibrációt követően az erőgép – művelőeszköz gépkapcsolat hidraulika rendszerébe csatlakoztatott elektromos vezérlésű proporcionális hidraulika szelep vezérli a művelőeszköz mélységállító munkahengerét. A lazító hidraulikus munkahengeréhez egy lineáris szenzor rögzítése szükséges, amely folyamatos visszacsatolást biztosít a mikroprocesszor számára a munkahenger elmozdulásának mértékéről, ilyen módon valósul meg a precíz mélységállítás. A rendszer az erőgép 12 Voltos egyenáramú rendszerébe csatlakoztatva automatikusan működik.

A visszacsatolást végző lineáris szenzor

A rendszer üzemel valós idejű – real time – üzemmódban, ami azt jelenti, hogy a traktor elejére szükséges rögzíteni a szkennert, amely a tömör réteg elhelyezkedéséről szolgáltat információt. Ez esetben a talajművelő eszköz maximális művelési mélységét figyelembe véve (pl: 450 mm) kalibráljuk a szkennert egy olyan intervallumban, amelybe beletartozik ez az érték (pl: minimum mélység 100 mm, maximum mélység 500 mm), ekkor a szkenner „mintát vesz” a megadott rétegben előforduló ECa értékekből, majd ezeket felhasználva határozza meg a duplájára növekedett értékek helyét.

A technológia alkalmazható off-line üzemmódban is, amikor előzetes szkenneléssel határozzuk meg a tömörödött rétegek helyét. Ezt követően az AutoDepth rendszerhez csatlakoztatott számítógépre feltöltött shape fájl segítségével történik a művelés. Ez utóbbi esetben az applikációs térkép elkészítése során megváltoztathatjuk a mért adatokat, például megadhatunk olyan területrészeket, ahol nem szükséges a művelés, tehát automatikusan kiemeli a lazítót a vezérlőegység.

A mélységszabályzó egység hidraulikus vezérlése és mikroprocesszora

Kinek ajánljuk?

Talajvédelmi okokból, illetve mint költségcsökkentő tényező érdemes figyelmet fordítanunk a változó mélységű művelésre, a helyspecifikus gazdálkodás meghatározó eleme lehet. A rendszer működésének feltétele a hidraulikus mélységállítású művelőeszköz, számos Magyarországon is forgalmazott talajlazító és nehézkultivátor is alkalmas a feladatra.

Hol láthatom működés közben?

Az Agrofil Kft. az AgroFIELD precíziós gazdálkodási programban számos vizsgálatot végzett a változó mélységű művelés témakörében, amelyek biztató eredménnyel zárultak. 2018 nyarán országszerte szántóföldi napokon mutatjuk be az érdeklődőknek precíziós szolgáltatásunkat.

Amennyiben felkeltette érdeklődését tevékenységünk, keressen minket elérhetőségeinken!


Katona András

AgroFIELD programfelelős


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.