Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Vadkárelhárítás koronavírus járvány idején?

Sajnos néhány hét alatt szinte közhellyé vált, hogy a koronavírus járvány megváltoztatja az életünket. Igaz ez a mezőgazdaságra is.

Minden gazda közvetlenül érzi ezt az input anyagok beáramlásán, a munkaszervezésen és minden egyeben keresztül, hogy ez bizony most más szezon lesz.

Előrejelzéseket tenni sajnos igen nehéz, túl sok ugyanis az információ. Gazdálkodó legyen a talpán, aki kihámozza az igazságot és megmondja, melyik hír a korrekt tájékoztatás része, és mi szándékosan vagy butaságból terjesztett álhír.

Egyebek közt azt is nehéz megjósolni, hogyan fognak az idei vadkárelhárító vadászatok lezajlani. Jelenleg a kukorica vetések már elkezdődtek, a hatóságok még csak korlátozásokat rendeltek el. Az egyéni vadászati módok és a területre kijárás még engedélyezett, a kukorica vetések védelme tehát még megoldható. Hogy hova fejlődnek a dolgok a búza vagy a kukorica érésének az időszakára, az már teljesen más kérdés, de remélhetőleg ezek elé sem gördítenek akadályokat a hatóságok.

Az azonban biztos, hogy a vadásztársaságok és a gazdák közti együttműködést szorosabbra kell vonni. A jelenlegi helyzet ugyanis sok vadásztársaságot térdre kényszeríthet. Az ASP miatt már egyébként is jelentős bevételtől estek el. Erre ráadásaként jött, hogy a koronavírus miatt azokat az éttermeket is bezárták, amelyek felvevői voltak a vadhúsnak, így a vaddisznó után az egyéb lőtt vadból származó bevételük is ’’ugrott’’. A legnagyobb anyagi veszteséget viszont a jól fizető külföldi vendégvadászok elmaradása okozza.

Egy szó, mint száz, a vadásztársaságoknak több okból kifolyólag jelentős bevétel kiesést kell elkönyvelniük, nehéz lesz tehát a vadkárt kifizetni. Meg kell hát a gazdákkal közösen ragadni minden lehetőséget és eszközt (vadászat, villanypásztor, elterelő etetés stb.) a megelőzés érdekében. Olyan helyeken, ahol jó a két fél közti együttműködés, szükségessé válhat annak további erősítése, ahol nem, ott pedig ezt most ténylegesen el kell kezdeni. A fent felsorolt tényezők miatt esetlegesen működésképtelenné vált vadásztársaság a gazdálkodónak sem jó. Az alatt a procedúra alatt ugyanis, amíg rendezik egy tönkrement társaság ügyét-jogilag, pénzügyileg stb.,- addig a vadak igen fájdalmas károkat okozhatnak, ami a jelenlegi helyzetben egyik félnek sem hiányzik.


Babrik Zsolt

Agrofil-SZMI Kft. 


Szeretnénk a segítségeteket kérni! A linkre kattintva egy kérdőívhez irányítunk titeket. A kitöltők nyereményjátékban vesznek részt:


https://bit.ly/informacioszerzesazagrariumban


Egyébb cikkeink vadkár témában

Ahol a vaddisznók járnak

Vadkárok a kukoricában

Egy báránybőrbe bújt farkas

Vad élményeink, avagy a repce kártevőkről másképp


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.