Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Tilos az avarégetés! Hogyan tovább?

A Parlament júniusban megszavazta a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény és a természet védelméről szóló törvény módosítását, amely szerint 2021. január1-től nem engedélyezhetik bizonyos napokon a kerti hulladés és avar égetését.

Január 1-től az egész országban tilos lesz kerti hulladékot elégetni. Másfajta hulladékot (műanyagot, autógumit, bútorokat) tüzelni, illetve ezeket fűtési célból égetni eddig is tilos volt.

Mit tegyünk tehát az ősszel lehullott avarral, lemetszett gyümölcsfavesszőkkel, ágakkal, egyéb kerti hulladékkal? Néhány ötletet összegyűjtöttünk Önöknek.

Hagyjuk a lombot a fa alatt!

A legtöbb szorgos kezű kertészkedőnek szinte elfogadhatatlan, hogy a szép zöld gyepet borítsa el a sárga, barna lombszőnyeg, mégis érdemes egyszer mindenkinek kipróbálnia. Meglepődve tapasztalná, hogy az avar pár hét alatt szinte eltűnik, mert a szintén szorgos kerti segítőink, a földigiliszták behúzzák a járataikba, elkezdik a lebontó folyamatokat és felaprítják a lehullott leveleket. Ezen kívül az énekesmadarak táplálékhoz jutását is segíthetjük az avar talajon “felejtésével”.


Komposztáljunk!

Az avart komposztálhatjuk önmagában vagy hozzáadva a kertben, jó esetben egyébként is összegyűlő komposzthoz. Maga az avar összegyűjtve a következő nyárra komposztálódik olyan szinten, hogy azt már talajjavításra, ágyások takarására, vagy ültetésre használhatjuk. Ebben a folyamatban legnagyobb segítőink szintén a földigiliszták. A komposztálást soha ne műanyag zsákban vagy beton felületen próbáljuk kivitelezni. A dió levélről az a berögződés él a gazdák fejében, hogy nem szabad a komposztra rakni, ezt azonban már számos vizsgálattal megcáfolták. A diólevél juglon tartalma csak a fa alá lehullva, pár hónapig gátolja bizonyos növények csírázását, komposztálva ez az anyag is lebomlik, és semmilyen negatív hatással nem lesz a kerti növényekre. A fűnyesedékből, konyhai zöldség és gyümölcs hulladékból, ágakból rakott komposzthoz tavasszal hozzákeverve, az avar gyorsítja a lebontó folyamatokat.

Forrás: Internet


Avartakaró az ágyásokon

Ha a füves területekről mégis összegereblyézzük az avart, vagy épp a járdáról letakarított avart szeretnénk rögtön felhasználni, takarjuk be vele a felásott, vagy tél alá vetett ágyásokat. Ezzel a mulcsozásos megoldással a tél folyamán egy kis meleget biztosíthatunk a talajban élő hasznos szervezeteknek.

+ 1 tipp: házikerti költségkímélő dombágyás kialakítása

Azért nevezem költségkímélőnek, mert minden összetevője megtalálható a kertben: kerti hulladék (lemetszett faágak, gallyak, avar, lekaszált fű, a konyhából kikerülő zöldség, gyümölcs héjak) talaj. Vannak csodaszép, betontéglákból, vagy fadeszkákból épített magaságyak is, de azok valamilyen szinten mégiscsak pénzbe kerülnek. Én személy szerint megelégszem ezzel az egyszerű, de nagyszerű magasággyal,a dombágyással.

Az avar a környezetünkben fontos szerepet tölt be. Takarásával melegen tartja a talajt, búvóhelyet, táplálékot szolgáltat. Lebomlásával szerves anyaghoz juttatja a talajt, ezáltal a növényeket. Az avar, ágak elégetésével a levegőt szennyezzük, továbbá megfosztjuk magunkat ettől a sokoldalú alapanyagtól, ami a kertünkben ingyen megterem és kevés energiaráfordítással felhasználható. 


Fitos-Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.