Tarka szőlőmoly

Az előző írástól a témaválasztást tekintve eltérve, mégis hasonló nyomokon haladva folytatjuk sorozatunkat a szőlőültetvények és kiskertek aktuális rovarkártevőjével, a tarka szőlőmollyal.

A szőlőt sokféle rovarkártevő kedveli, például tripszek, darazsak, bogarak, molyok. A termesztők által ezek a rovarok jól ismertek és egyben nem kívánatos, hívatlan vendégek a szőlősökben, de azok is találkozhattak velük vagy nyomaikkal, akik néha a kertben sétálnak, üldögélnek a szőlőlugas árnyékában.

Mostanában várható ugyanis a tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) második rajzása, melyre a gazdák egy része már készül is. Nyilván, - mint az összes többi kártevőnél és betegségnél - a megjelenésük nem egyforma az egyes területeken, sőt még egy területen belül is változhat, foltszerű lehet, így nem biztos, hogy mindenhol gazdaságosnak bizonyul ellenük permetezéssel védekezni. Ennek eldöntésében az előző évek tapasztalata és az idei év megfigyelései által szolgáltatott információ nyújthat segítséget. Jó támpont lehet az első rajzás (mely kevésbé veszélyes a bogyótermésekre) egyedszámának figyelése, mert egyenesen következhet belőle a második mérete, főleg akkor, ha ez idáig nem történt védekezés.

A tarka szőlőmolynak hazánkban három nemzedéke károsít, legkedveltebb növénye a szőlő, de polifág faj. Ezek a rovarok leginkább a szőlő bogyótermését támadják meg. A molyok a petéiket a növény hajtásaira, a későbbi nemzedékek a fiatal bogyokón helyezik el, melyekből ezután nem sokkal kikelnek hernyóik. Ezek csak egy kis ideig maradnak ott, majd berágják magukat egy bogyóba, melynek belsejét elfogyasztják, a bogyó kiodvasodik, értéktelen lesz. Miután végeztek, egy újabb közeli bogyót keresnek, melyet szövedékükkel húznak magukhoz és folytatják a táplálkozást. Hernyóéletük során 3-5 bogyót tesznek tönkre.

Ahogyan sok esetben, itt sem a rágás okozta kiesés a legnagyobb gond. Nagyobb problémát okoznak a sebzett bogyókon szabad utat kapó gombabetegségek, legfőképpen a szürkepenész (Botrytinia fuckeliana, Botrytis cinerea) mondható veszélyesnek. A szürkepenészről csak annyit, hogy ez az a gomba, amely a legtöbb esetben káros, viszont ez a gomba felelős például a tokaji boroknál alkalmazott nemes rothadásáért is. A hangsúly a fertőzés időpontján van, ha éretlen gyümölcsöt fertőz, akkor kártékony, ilyenkor szürkerothadásnak is nevezik.

A védekezés alapja itt is a kellő információk megszerzése, esetünkben a csapdázás. Hatékonyan működnek a ragacslapos színcsapdák vagy a feromoncsapdák. A színcsapdáknál a sárga vagy a zöldessárgát érdemes választani, mert ezek vonzzák a legtöbb kártevőt. Védekezni ellene rovarölőszeres permetezéssel lehet, de mivel több rajzás is van egy évben, ez elhúzódhat, több kezelésre is szükség lehet. A permetezésnél fontos a méhkímélés szem előtt tartása, a megfelelő hatóanyag és annak engedélyéhez igazodó használata (különös tekintettel a csemegeszőlőnél).

Mezei András 

Agrofil-SZMI Kft.

Teljes verzió