Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Támad az árpa lisztharmat

Április második felében, a tavaszi kalászosok frissen kifejlődő lombozatán rendszeresen fellépő betegség a gabona lisztharmat, melynek egyes formái az adott gazdanövényre specializálódtak...

...Jelenleg az őszi árpa állományok legalsó levelein észleltük megjelenését és fokozatos terjedését.
A lisztharmatok a növénypatogén gombák rendkívül fajgazdag csoportját alkotják, számos növényt képesek megfertőzni és károsítani. Nevüket a fertőzött növény felületén megjelenő, lisztes bevonathoz hasonlító fehéres micéliumszövedékről kapták. Obligát biotróf szervezetek, a gazdanövényt „sanyargatva” elvonnak a fennmaradásukhoz szükséges minden tápanyagot, viszont nem okozzák annak pusztulását. A vegetációs időszakban az ivartalan úton képződött konídiumok biztosítják folyamatos terjedésüket, míg áttelelni micélium formájában vagy az ivaros úton képződött termőtestek, a kazmotéciumok révén képesek. A tavaszi, elsődleges fertőzést az utóbbiakból kiszabaduló aszkospórák fogják megindítani.


Az árpa lisztharmat kórokozójának nedvességigénye minimális, viszont az őszi, téli hónapokban a melegebb, napsütéses napok elősegítik a konídiumok képződését és gyors felszaporodását a levélzeten.
A tünetek leggyakrabban a leveleken jelennek meg, súlyos esetben a szárra és a kalászra is átterjedhetnek. Először az alsó levelek fertőződnek, majd innen halad felfelé a betegség a többi levélszint felé. Kezdetben a kis foltokban kialakuló lisztharmat-bevonat fehér, később, ahogy öregszik piszkosfehér színűvé válik és megvastagszik, alatta a szövet elsárgul, majd barnán elhal. A levelek asszimilációs felülete ezáltal lecsökken, a fertőzött növények a terméshozás helyett újabb levelek kialakítására fogják fordítani az energiát. Ez a hozam, közvetve pedig a kalászonkénti szemszám és az ezermagtömeg csökkenését vonja maga után.
A kórokozó ellen a szárba indulás elején lehet hatékonyan védekezni fungicides kezeléssel, mielőtt további levélszintek jelennének meg a már fertőzöttek fölött. Ilyenkor az állományok a sok, újonnan képződő levél miatt látszólag szép zöldnek tűnnek, azonban nem árt résen lennünk! Emellett fontos ügyelni az aránytalan tápanyag-ellátás következtében kialakuló sűrű állományokra, melyek a gomba terjedésének, valamint az árvakelésekre, melyek a gomba áttelelésének kedveznek.

Magyar Gerda

Agrofil-SZMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.