Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Talajművelés és talajmegőrzés

A megőrző talajművelés vagy minimum művelés (minimum tillage) többféle gyakorlatot foglal magába, ezek: a no-till, a sávos művelés (strip till), a dombágyás művelés, a mulcsos művelési rendszerek.

Ezek a művelési rendszerek legalább 30% növényi maradványt hagynak a talaj felszínén és a talajművelés költségeit legalább 40%-kal csökkentik. Javítják a talaj fizikai tulajdonságait és elősegítik mikrobiológiai sokszínűségét, valamint növeli a talajlakó baktériumok számát is. Ezek eredményeképpen pedig növeli a növények számára elérhető tápanyagok mennyiségét.

A túlzott talajművelés lecsökkenti a talaj szervesanyag tartalmát és gyengíti a talajaggregátumok természetes stabilitását, érzékenyebbé válnak az erózióra. Amikor az erodált talajszemcsék besüllyednek a pórusok közötti résekbe, kitöltik azokat, így a talaj porozitása csökken, sűrűsége pedig megnő.

A hátrahagyott növényi maradványok takarják a talajfelszínt, csökkentve ezzel a víz és szél eróziót, a tápanyag kimosódását és természetes módon segít építeni a talaj szén tartalmát. A térfogatsűrűség a talaj tömörödöttségének és egészségének indikátora. Befolyásolja a talaj vízáteresztő képességét, a gyökeresedést, a vízkapacitást, a talaj porózusságát, a növények által elérhető tápanyag mennyiségét, a talaj mikroorganizmusainak aktivitását, amely befolyásolja a talaj termőképességét és biológiai folyamatait. Minél kisebb a térfogatsűrűség, annál jobb a talaj. A térfogatsűrűség csökkenése növekvő szerves széntartalmat jelent.

A konvencionális talajműveléshez képest a minimum művelés elősegíti a mikróbák szaporodását. A talaj mikrobiológiai sokszínűsége növeli a talaj termékenységét és termőképességét, mert növeli a talaj enzim és növényi hormon tartalmát. A talajenzimek növelik a növénymaradványok lebontásának sebességét és növelik a felvehető tápanyagok mennyiségét. Például a foszfatáz enzim részt vesz a szerves foszfor mineralizációjában, azaz felvehető szervetlen foszforrá alakításában. Hiába használunk magas dózisú foszfor műtrágyát, megfelelő mineralizáció nélkül nem tudja kifejteni tápláló hatását.

Összefoglalva: a talaj megemelkedett szervesanyag tartalma növeli a talaj mikróba és enzim aktivitását, amely magasabb felvehető és ezáltal jobban hasznosuló tápanyagokat eredményez, vagyis a talajmegőrző talajművelés jobb talajegészséghez és ezáltal magasabb termőképességhez vezet.

 Mutum Lamnganbi

Agrofil-SZMI Kft.

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.