Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Talajlakó gabonakártevők

Sokféle rovar kapcsolódik a talajhoz élete valamelyik szakaszában. Gyakran csak egy vagy két fejlődési stádium kötődik a talajhoz, például leggyakrabban a bábállapot. Ebből adódóan nem is nevezhető minden, a gabona talajában lakó rovar kártevőnek.

Amelyek viszont igen, azok esetében általában a lárva károsít a növények föld alatti vagy a talajhoz közeli részein. Az időben történő kártevő azonosítás és felmérés ezen kártevők esetében is döntő fontosságú a sikeres védekezés érdekében.

Vegyük sorra a tüneteket és a károsítók azonosításához szükséges tulajdonságokat!

Drótféreg
A pattanóbogarak népes nemzetségének lárvaalakját hívjuk drótféregnek, a lárva réz színe és kemény tapintású, vékony megjelenése miatt. A lárva fejlődése általában 3-5 éven át tart. Miután az első évet túlélte, rossz körülmények között (élő tápnövény nélkül) akár 2 éven át is fenn tud maradni humusszal táplálkozva. Ilyen módon akár 11 évig is élhet a talajban.
A csírázó mag által kibocsátott szén-dioxid vonzza őket a növényhez, ahol a magot és a fiatal növény föld alatti szárát fogyasztják. A károsított növény hervad, majd elpusztul. Őszi vetésű gabonákban a kártétel főleg tavasszal jelentkezik, amikor a levegő és a talaj felső része elkezd felmelegedni. Ilyenkor a vetés általában foltokban kiritkul. Télen a talaj mélyére húzódva vészelik át a hideget.
Több éves gyepek feltörése után feltétlenül számítani kell a jelenlétükre. Egyéb esetekben a kérdéses terület talajmintázásával ellenőrizhetjük a lárvák egyedszámát. Négyzetméterenként 2-5 drótféreg már súlyosabb kárt okozhat.  Talajfertőtlenítéssel, csávázással védekezhetünk.

Ugarlégy
Az ugarlégy a talajban telel lárvaként (még a tojásburokban) és ott is bábozódik. A lárva azonban tipikus hajtáskárosító. Az imágó július-augusztusban (esetleg szeptemberben) a talajra helyezi a tojásokat, az abból február-áprilisban kikelő lárvák a gabona bokrosodási pontja fölött fúrnak be a szárba, majd ott táplálkoznak. Ebből adódik jellegzetes tünete, amely a szívlevelek sárgulása, később elhalása.
A jó tápanyagellátottságú, bokrosodott gabona áll ellen legjobban az ugarlégy kártételének. A gyenge, nem bokrosodott állományokban azonban súlyos károkat is képes okozni, ugyanis az egyes hajtásokat teljesen tönkreteszi.
Előrejelzése rajzás- és időjárás megfigyelésből áll. Ha rajzás idején párás és csapadékos az idő, akkor az imágók 90-100%-os mortalitást is szenvedhetnek. Napos, száraz időben viszont magas a túlélési ráta. A tojások viszont a kellően nedves talajon maradnak életképesek.
Talajfertőtlenítéssel, de főleg a jó tápanyagellátással védekezhetünk.

Gabonafutrinka
Egy nemzedékes kártevő, melynek a lárvája (csócsárló) károsítja a búza leveleit oly módon, hogy a fiatal növény mellett függőleges hosszú (15-25 cm) csőszerű üreget készít, ebbe húzza be a leveleket, majd azokat rágja. A levélereket nem tudja elrágni, csak az érközöket fogyasztja el (csócsárol). A lárva fénykerülő, párás környezetet igényel.


Csócsárló talajmintában

Az imágó augusztus-szeptemberben rakja le tojásait a talajba 5-12 cm mélyre. A lárvák először árvakelésen, majd a vetésekben károsítanak.
Az imágók nyári pohárcsapdás megfigyelése alapján (5-6 bogár/csapda) vagy a lávák búzacsomós megfigyelésével (3 lárva) védekezni szükséges.
Agrotechnikai védekezés: szalmacsomók, rendek gyors összegyűjtése, tarlók azonnali letárcsázása, árvakelés megszüntetése. Őszi kalászos után tavaszi vetés kerüljön a táblába.


Csócsárló (Zabrus tenebrioides) kártétel

Csíkoshátú búzalégy, fekete búzalégy
Mindkét légyfaj károsítja az őszi vetésű gabonát. A szár mentén rágnak lefelé a bokrosodási pontig. Minden lárva egy szárat károsít. A fiatal levelek a szárral együtt elszáradnak, könnyen kihúzhatóvá válnak. Mindkét légyfajnak van tavaszi nemzedéke, amely már a magszárat károsítja. A fekete búzalégynek évente 2 nemzedéke van (tavaszi, őszi). A csíkoshátú búzalégy tavaszi nemzedéke után a populáció egy része már augusztus-szeptemberben kikel a bábból és tojást rak a talaj felső rétegébe. A populáció másik fele pedig tavaszig diapauzában marad.


Gabonalégy lárva és kártétel

A búzalegyek elleni védekezésben legfontosabb szerepe az agrotechnikának van: az árvakelések megszüntetésével, vetésidő későbbre tolásával, jól bokrosodó fajtákkal, megfelelő tápanyagellátással a kártétel minimalizálható. Általában elegendő ilyen módon védekezni és nem szükséges vegyszeres kezelés.

Mutum Lamnganbi
Fitos-Bedő Veronika



Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.