Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Szokatlan tavaszi vendég: a nagy széltippan

Az Apera spica-venti mára az őszi kalászosok egyik jellemző gyomfajává vált, de találkozhatunk vele őszi káposztarepcében is.

Elsősorban a laza, savanyú talajokat kedveli. Magyarországnak többnyire az északi és nyugati részein van jelen, főként homok, illetve barna erdőtalajokon találkozhatunk vele, de országszerte terjed.

A magok keléséhez nedves talaj szükséges. Életmódjából adódóan azt szoktuk meg, hogy nagyrészt ősszel csírázik, amit egy kisebb tavaszi keléshullám követ. Az utóbbi néhány évben előfordultak azonban annyira száraz őszök is, hogy nem tudott kikelni, így a téli csapadék hatására a tavaszi kelés vált hangsúlyosabbá. Volt olyan év, hogy egy közismerten erős fertőzöttségű területen alig lehetett ősszel nagy széltippant találni, tavasszal viszont ’’focipálya’’ sűrűségű állomány volt megfigyelhető. Érdemes tehát odafigyelni erre az igen fontos gyomnövényre tavasszal is, főleg a tavalyihoz hasonló őszi időjárás után.


Felismerése okozhat némi nehézséget, mivel egyszikű gyom lévén eleinte első ránézésre nem üt el nagyon a kalászosoktól. A táblán foltokban jelenik meg, legkönnyebben a vetési hibák, például a vetőgép csatlakozó sorainál keletkezett „kopasz csíkokon” vagy egyéb okból származó foltokon, gyengébb, heterogén állományokban figyelhetjük meg. A fiatal növény levele begöngyölődött, enyhén bordázott formájú, fonákján nincsenek szőrök, levele fénytelen, fülecskéje nincs, a nyelvecske rendszerint mélyen és finoman bevágott.

A kártétele a konkurálásból adódik, rontja a termés mennyiségét és minőségét, nagy borítás mellett akadályozhatja az aratást. Ha elterjed, képes nagy termésveszteségeket okozni. Tömeges csírázás esetén a leghatékonyabb a gyomirtást ősszel elvégezni, ha lehetséges, mert minél rövidebb ideig van jelen a gyom, annál kevesebb vizet von el a kultúrnövénytől, ami főleg a száraz időszakokban okozhat nagy terméskiesést. Azért is általában ősszel történik a védekezés ellene, mert a hatékony herbicidek nagy része pre-emergens vagy korai poszt-emergens kijuttatást igényel a gyom 2-3 leveles koráig, mivel eddig a fenológiai állapotig a legérzékenyebb. A fent említett okok miatt azonban előfordulhat az is hogy, pont ebben a tavaszi időszakban van ebben az fejlettségi állapotban.


Figyeljünk rá, már csak azért is, mert egyszikű lévén az általánosságban használt gabona gyomirtók nem hatásosak ellene, és ez igen kedvez a tovább terjedésének. Vetőmag előállítás során pedig kizáró ok lehet.

Mezei András

Agrofil-SzMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.