Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Szépség és a Szörnyeteg: a burgonyabogár

Egyik kedvenc élelmiszer növényünk legnagyobb ellensége a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata), más néven krumplibogár vagy kolorádóbogár.

A burgonya és a burgonyafélék egyik legveszélyesebb lombkártevője.  Kinek a kiskertben, kinek a szántóföldeken okoz kellemetlenségeket.


Hazánkban 1947-ben tűnt fel először a Szigetközben, Héderváron.  Akkora „sikere” lett ennek a kis teremtésnek, hogy még szobrot is állítottak neki a „szülőfalujában”. A növényvédelem előtt állít emléket a szobor, hiszen nagy pusztítást végezne ez a bogár, ha a szervezett növényvédelem nem tett volna ellene. Máskülönben az egyik legfontosabb zöldségnövényünkben kevés örömünket lelnénk.



Burgonyabogár szobor, Hédervár /Forrás: kép/


Manapság sem egyszerű a krumplibogár elleni vegyszeres védelem. Viszonylag tág paletta áll rendelkezésünkre a különféle inszekticid növényvédőszer-készítményekből ellenük, viszont a kolorádóbogár meglehetősen könnyen alakít ki rezisztenciát az alkalmazott hatóanyagok ellen. Így nem is tűnhet olyan könnyűnek a győzelem felette.  Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a kijuttatott hatóanyag nem volt megfelelő mértékben hatásos ellene, akkor ne annak újra ismétlésével védekezzünk, hanem térjünk át egy másik hatóanyagú inszekticid használatára.
Nehéz dolgunk van, mivel az összes fejlődési alakja a bogárnak együtt él, és egész nyáron aktív életet folytat.  Tavasszal a fiatal növényt támadja meg, és csak azután kezdi lerakni a petéit. Az ellenük ajánlott növényvédő szerek a fiatal lárvák ellen hatásosak leginkább. Nehézkesebb a védekezés az imágókkal szemben, amik viszont jelentős pusztítást képesek végezni a lombfelületen.



Burgonyabogár lárvák a leveleken (Forrás: kép )


Agrotechnikai és mechanikai eszközökkel is próbálkozhatunk ellenük. Ezzel is próbálva minél hatékonyabbak lenni:
-    vetésváltás
-    megfelelő izolációs távolság
Kiskerti növénytermesztés esetén:
-    sorköz takarása fóliával, mulccsal vagy szalmával
-    vetőgumó előcsíráztatása
-    növénytársítás (torma, fokhagyma, kapor)
-    bogárfogó árok
-    kézzel való eltávolítás


Mivel bogárként áttelelő rovarról van szó, így kifejezetten hátrányos, ha egymás után vetjük a burgonyát, ezzel segítve annak felszaporodását a talajban, továbbá tavasszal keresnie sem kell a támadási felületet.


Kitartó és türelmes védekezést!

Török Gellért, Agrofil-SZMI Kft.

Forrás: borítókép

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.