Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Szakmai találkozó és szántóföldi gépbemutató Hódmezővásárhelyen – Galéria

Országos szakmai találkozó sorozatunk soron következő állomásának 2018. október 12-én Hódmezővásárhely adott otthont.

A szántóföldi bemutató során a dél-alföldi gazdák munka közben ismerhették meg a változó mélységű talajművelés eszközrendszerét és az Isaria N szenzort.

Már a bemutató helyszínének kiválasztásakor a gyakorlatban megmutatkozott a talajszkenner azon előnye, miszerint a terület felmérését követően a káros tömörödöttség ismeretében választhatjuk ki a költség szempontjából leghatékonyabb talajművelési módot. A bemutatóra kijelölt táblában a művelési zónában nem volt kimutatható károsan tömörödött réteg, így a középmély lazítás helyett nehézkultivátorral végzett alapművelés mellett döntöttünk. Ez jelentős üzemanyagmegtakarítást eredményezett.

A bemutatóra egy erősen kötött talajú táblán került sor. Az előzetes mérések alapján a tömörödött rétegek térbeli helyzetének pontos ismeretében a teljes felületen elvégzett középmély lazítás mellett döntöttünk. A beállított kísérletben az állandó mélységű üzemi technológiát hasonlítottuk össze a változó mélységű műveléssel. Mivel a területen az elmúlt időszakban nem hullott számottevő csapadék, ezért az erősen kötött talaj komoly kihívást jelentett mind a lazító, mind az erőgép számára. A kísérletben átlagosan 22%-os üzemanyag megtakarítást mutattunk ki, de a tábla egyes részein elértük a 32%-ot is.

A bemutatón partnereink megismerhették az Isaria N szenzort, amely aktív infravörös érzékelőivel lehetőséget biztosít, hogy a terület terméspotenciáljának figyelembevételével a növényállomány pillanatnyi kondíciójának és tápanyagellátottságának megfelelően okszerűen csak a szükséges és elégséges mennyiségű fejtrágyát, illetve regulátort juttassuk ki, optimalizálva ezáltal input felhasználásunkat.

A szántóföldi bemutatót követően megtartott előadásokban a technológiák elméleti hátterét, és gazdasági összefüggéseit mutattuk be.

Az előadásokat követő konzultáció tanulságaként elmondható, hogy a Dél-Alföld igen mozaikos talajviszonyai között jól ki lehet használni a megismert technológiákban rejlő lehetőségeket annak érdekében, hogy a táblák heterogenitása ne termesztési kockázatot jelentsen, hanem a megtakarítások forrása legyen.

A rendezvény a Kökénydombi Csárdában ebéddel zárult, ahol a résztvevőknek lehetősége nyílt tapasztalataik kicserélésére.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.