Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Sárgarozsda kilátások

Ahogy azt a jelenlegi időszakban mindenki a saját bőrén is érzékelheti, valódi farkasordító hideg van és – ha hinni lehet a meteorológiai előrejelzéseknek – még durvább lehűléssel lehet számolni a hét végén

A hideg, főképp, ha hótakaró, azaz szigetelő réteg nélkül éri a szántóföldeken, kertészetekben élő élőlényeket, óhatatlanul súlyos stresszt jelent azok számára. Veszélyes lehet ez mind a kultúrnövényekre, mind pedig a károsítókra. 

A későn vetett, szögcsírában levő gabonák biztosan meg fogják sínyleni a tél durva támadását, de a túl fejlett repcék esetében is drasztikus mértékű lomb elfagyásra lehet számítani.

A kemény téli fagyok ugyanakkor a kártevők és kórokozók népes seregében is rendet vágnak. A hazánkba nemrég behurcolt, vagy betelepült idegen fajok, mint pl. a márványos poloska (Halymorpha halys) számára ez lesz az első igazi hazai próbatétel. Ugyanakkor a kórokozók, főképp a hazánkban létfontosságú őszi búzát veszélyeztető egyes kórokozók számára is nagy kihívást jelent ez a tél.

Az elmúlt években a hazai búzatermesztést folyamatosan durva kártételekkel fenyegető sárga rozsda (Puccinia striiformis) számára ez a durva lehűlés nem sok jót ígér. Ez a kórokozó döntően hidegkedvelő, de ez a hideg már neki is sok. A sárga rozsda eddig minden telet átvészelt nálunk az elmúlt 5 évben, mivel valamivel -10°C alatt van az a pont, amikor fagyhalál miatt kipusztul. Az elmúlt télen részlegesen kifagyott, de sok helyen nem.

Jelen időszakban arra lehet jó eséllyel számítani, hogy az ország jelentős részén a sárga rozsda, amely ősszel már szinte mindenhol megjelent a korábbi vetésű őszi búza, durum, tönköly és tritikálé vetésekben, nem fogja túlélni ezt a drasztikus lehűlési hullámot.

Ugyanakkor fontos szabályozó tényező lehet a nagy hideg előtt leeső hó mennyisége. Ezt a fagyot „szárazon” a sárga rozsda nem éli túl. De ahol lesz hó, ott a tavasz folyamán érdemes lesz folyamatosan szemlézni, figyelni a búza állományokat. Maradhat egy–két góc, ahol a kórokozó mégis áttelel. Ezeken a helyeken atípusos, foltszerű tünetekkel jelentkezik, alig sporulál. Ha van sporuláció, az is csak a talaj felé mutató levél felszínen észlelhető.

Ez fel is adja a leckét a gazdálkodóknak. Tavasz elején már keresni kell a sárga rozsdát. De ne számítsunk a klasszikus, csíkos, dúsan sporuláló megjelenésre! Viszont ahol a betegség túlélte a telet, ott korai fungicides kezeléssel akár egy egész megyére később kiterjedő járványnak lehet elejét venni.

Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.