Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Repcefénybogarak

A keresztesvirágúak sokak által ismert károsítói a repcefénybogarak, melyek a virágzás környékén látványosan ellepik a repcetáblákat. Bár pollenfogyasztásukkal ilyenkor már nem okoznak kárt, megjelenésükre minden évben számítani lehet.Repcefénybogarak a repce bimbós virágzatában (1., 3. kép) és kinyílt virágain (2. kép)

A repcefénybogarak, mint gyűjtőnév voltaképpen 5 fajt jelöl, melyek kinézetükben nagyon hasonlítanak egymásra, csupán rajzási idejükben van eltérés. A kifejlett egyedek aprók, 2 mm körüli hosszúságúak, testük fekete, fémesen csillogó.

Tavasszal, a napsütéses, meleg idő hatására, amikor a nappali hőmérséklet eléri a 10-15 °C-ot az imágók előbújnak a talajból, ahol átteleltek és a táblák szegélye felől elkezdik a repceföldek kolonizálását. Ez a repce szárba indulásának kezdetekor következik be és a virágzás idején is tart. A rovarok fő tápláléka a virágpor, melynek megszerzéséért folytatott tevékenységük okozza legfőbb kártételüket a fiatal, még zárt, rejtett vagy zöldbimbós állapotú repcenövényeken. Ilyenkor, hogy a portokokhoz hozzáférjenek, kívülről berágják magukat, ezáltal más növényi részek (csésze- és sziromlevelek, valamint a bibe és a becőkezdemény) is károsodnak. Ezek a lyukas, sérült bimbók a későbbiekben leesnek, a virágokból torzult becők alakulnak ki és nem hoznak termést. Ez a kártétel különösen akkor jelentős, ha a repce- fénybogarak nagy számban vannak jelen az állományban.4. kép. A repcefénybogarak rágásával kialakult kárkép

Kora tavaszi betelepülésük előrejelzésére a legalkalmasabb a sárgatálak használata. Az ellenük irányuló inszekticides kezelést a repce bimbós állapotában érdemes elvégezni.
 
Magyar Gerda
Agrofil-SZMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.