Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Repce fénybogár (Meligethes aneus) a repce virágzatának legnagyobb ellensége

A gondos gazdák már elvégezték, vagy a napokban fogják beiktatni repceföldjeiken az első rovarölőszeres kezelést.

    Ahogy azt a múlt héten megjelent cikkünkben vázoltuk, 10-14 napja betelepültek és jó étvággyal táplálkoznak, párzanak és itt ott, főként a déli országrészben, ahol magasabb hőmérsékleteket mértek az elmúlt héten, már a tojásrakást is megkezdték az ormányosbogarak. A kettő, repceszárat károsító fontosabb faj a tojásrakás helyében is különbözik egymástól. A nagy repceormányos (Ceutorhinchus napi) a szárba, a repce szárormányos (Ceutorhynchus quadridens) a levélnyélbe teszi tojásait, 2-12 darabot egy csomóba, a lárvák innen rágják be magukat a repce szárába.


Nagy repceormányos (Ceutorhinchus napi)

Aki csak ezután fog védekezni inszekticiddel, annak szerencséje is lehet, mert a repce fénybogarak, most hagyták el telelő helyüket és nagy számban települtek be a repcébe. Így, egy jól időzített permetezéssel mind az ormányos bogarak egyedszámát, ezzel tojásrakási esélyét, mind a fénybogarakét eredményesen csökkenthetjük. A fénybogarak jelenleg érési táplálkozást folytatnak, más növények virágporán, azonban nem kell sokat várnunk, hamarosan el fogják kezdeni a tojásrakást. Ezt inkább ne várjuk meg!

A repce fénybogarak tojásaikat a 2-3 mm nagyságú bimbókba helyezik. A kikelő lárvák ezek belsejében virágporral (portokok) táplálkoznak. Az ország észak-nyugati régiójában most 1-2 mm-es virágbimbókat találunk a repcelevelek között. A virágok kinyílása után az imágók már csak táplálkozás céljából járnak a virágokra.

Növényenként 5-6 imágó jelenléte már súlyos terméskiesést képes okozni. Észak- nyugat Magyarországon a március 12-i 19°C-os hőmérsékletben már 2-4 imágót figyeltünk meg növényenként. A védekezés tehát időszerű ez ellen a korai betelepülő populáció ellen. Sajnos, aki repcét termeszt, az már tudja, hogy ezzel sajnos nem ért véget a repce inszekticides növényvédelme.

Fitos-Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.



Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.