Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Példa… hogy télen sincs nyugalom a repcében

Az őszi káposztarepce az egyik fontos, de az állati károsítók támadásától leginkább veszélyeztetett szántóföldi kultúránk. Már ősszel több kártevő (nagy repcebolha, káposztabolhák, gubacsormányos, kis káposztalégy) veszélyezteti, a tavaszi – nyári id

A nagyobb, még be nem fagyott felszíni vizek közelében gyakori a meglehetősen dekoratív, fehér tollazatú hattyúk tömeges jelenléte. Ezek a nagytestű vízimadarak sokszor jókora, 30 – 80 egyedből álló csapatokban járnak táplálkozni az őszi káposztarepce és a fejlettebb őszi kalászosok tábláira. Károsításuk jellegzetesen foltszerű, a fejlettebb állományrészeken gyakoribb és döntően a repce növények középső részének, a fiatal leveleknek, esetleg a tenyészőcsúcsnak a károsításában, elpusztításában testesül meg.

A hattyú kártétel ellen növényvédő szerrel, netán fegyverrel védekezni lehetetlen, illetve tilos. Valamennyi, hazánkban előforduló hattyú védett állat! Ugyanakkor a hattyú csapatok kis mértékű, de módszeres „zaklatása” akár gépkocsival, akár „műsas” bevetésével, vagy más, optikai hatáson alapuló vadriasztó eszközzel gyorsan távozásra készteti a hattyúkat. Alapvetően vízi madarak, lassan és nehézkesen repülnek, a felesleges energiapazarlással járó repkedéseket kerülik. Eléggé intelligens állatok, pár nap után elkerülik azokat a táblákat, ahol napjában párszor zaklatták, felszállásra késztették őket.

Ne hagyjuk megtelepedni és táplálkozni ezeket a madarakat repcéinkben. Amilyen szépek, ugyan olyan mértékben károsak.


Hertelendy Péter

Agrofil-SZMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.