Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Őszi vetésű kalászos gabonáink tél végi felvételezésének jelentősége

Tavasszal fokozottan oda kell figyelnünk a kalászosokra, nem lesz elég csak a felső leveleket védenünk.

    Az őszi árpa (Hordeum vulgare L.) viszonylag érzékeny haszonnövényünk, elsősorban takarmányozási felhasználása fontos. Egy keveset termelnek élelmezési célra, illetve ipari felhasználásra is. A nyári betakarítási időszak az árpa korábbi lekerülése miatt széthúzható.

    Az őszi búza (Triticum aestivum L.) Magyarországon nem csak élelmezési, takarmányozási és gazdasági (export) szempontból jelentős, hanem érzelmi szinten is. Hiszen belőle készül mindennapi kenyerünk, amelyet a magyarok nagy előszeretettel fogyasztanak szinte minden étkezés mellé, és ennek megfelelően tisztelik is. Egészségügyileg legelőnyösebb a teljes kiőrlésű lisztekből készült kenyér fogyasztása. Itt azonban szeretném felhívni a figyelmet a toxinmentességre, ami elsősorban a Fusarium fajok toxinjától való mentességet jelenti. A Fusarium gombafajok toxinjai sajnos épp a gabonaszemek külső felszínén, a maghéjon vannak jelen a legnagyobb mértékben. Ezért pedig mi, mezőgazdászok tehetünk legtöbbet a megfelelő növényvédelemmel.

Most még azonban korai lenne a Fusarium elleni növényvédelemről beszélni (hacsak nem a hópenész betegségre (Microdochium nivale) gondolunk, amelyet szintén a fuzáriumok rokonságába tartozó gombafaj okoz). Jelenleg sokkal égetőbb problémát jelentenek a levélbetegségek. Ezek csökkentik a fotoszintetizáló felületet, melynek következtében mind a várható hektáronkénti termés, mind a hektolitertömeg és az ezermagtömeg csökkenni fog, a beltartalmi értékekről nem is beszélve. A kalász feltöltődése és a szemek egészséges fejlődése tehát nem csak a zászlóslevél egészségén múlik, hanem az egész levélfelület fontos.

Levélbetegségek elleni védekezés lehetőségei

- Fajtaválasztás: bizonyos fajták kisebb vagy nagyobb mértékben ellenállók, toleránsak egyes betegségekkel szemben. Erről mindig tájékozódjunk a fajtaleírásokból, vagy tapasztalatokból.

- Agrotechnika: mindig törekedjünk az egységes, optimális sűrűségű növényállomány elérésére. Ezt egyenletes kelés biztosításával, azaz megfelelő vetésminőséggel, jó minőségű magágy készítésével érjük el. A túlzott nitrogén műtrágyázás a növények gyors növekedését eredményezi, a szöveteket fellazítja, így a kórokozók könnyebben okoznak fertőzést. Megfelelő vetésforgó kialakításával a talajban fennmaradó és onnan fertőző kórokozók esélyét csökkenthetjük. A tarlókat gondosan kezeljük. A szár- és levélmaradványokat időben keverjük a talajba a gyorsabb elbomlás érdekében. Az árvakeléseket ne hagyjuk fent. Az elmúlt ősszel például rengeteg levéltetű és a hálózatos levélfoltosság (Pyrenophora teres) szaporodott fel sikeresen az árvakeléseken, majd azokról fertőzték az őszi vetéseket.

- Előrejelzés, permetezés időzítés: előrejelzésre, illetve megfigyelésekre alapozott permetezéssel időt és pénzt spórolunk meg.

Betegségek, amelyek már bent vannak a kalászosokban

    Bizony, sajnos nemhogy várjuk ezeknek a betegségek megjelenését, hanem már ott vannak szinte minden kalászos gabona táblán. A hosszú, meleg őszi időjárás az őszi vetésű kultúráink kórokozóinak felszaporodását segítette, az enyhe tél az áttelelésüket tette lehetővé. Télen csak pihentek egy kicsit, de ebben a koratavaszi időjárású februárban újra beindultak, s mostanra szinte az összes fontosabb kórokozó megfigyelhető. Emiatt nagyon észnél kell lennünk, a permetezőgépeket készenlétben kell tartanunk, mert sajnos inkább előbb, mint utóbb szükség lesz rájuk árpában és búzában is egyaránt.


Szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) súlyos tünete (2020. 02. 28.)


Búza betegségek:

    A búzalisztharmat (Erysiphe graminis f.sp. tritici) apró fehér bársonyos foltokban megjelenő “penész” gyepe kialakult már ősszel a búzák levelén. Ez a fehér bevonat valójában a kórokozó konídiumokból álló epifita micéliumszövedéke, amelyek a levél külső felszínén (bőrszövetén) találhatók. Ezek ivartalan szaporítóképletek, a gomba gyors felszaporodását és terjedését teszik lehetővé. A korai felmelegedés hatására ezek újra szaporodni kezdenek, mert nem volt meg a megfagyásukhoz szükséges téli alacsony hőmérséklet. Ha ezek az ivartalan konídiumok egy hideg tél folyamán el is fagynak, a kazmotéciumnak nevezett ivaros szaporítóképletekből (amelyek jóval alacsonyabb hőmérsékletet is elviselnek) a kórokozó ismét szaporodásnak indul megfelelő környezeti feltételek mellett.

    A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) hűvösebb, csapadékos évjáratokban okoz nagyobb gondokat a búzában. Ősszel, a nem túl hideg télen, vagy tavasszal a szármaradványokon létrejött ivaros képletekből (pszeudotéciumokból) aszkospórák fejlődnek, majd ezek fertőzik a vetéseket, árvakeléseket, majd ezeken szaporodik fel és fertőz ivartalan úton konídiumokkal, amelyeket a szél szállít akár táblák között is. Mindegyik alak folyamatosan fertőz. Télen nagyon lassan fejlődik. Február 11-én minden búzatáblánkban megtaláltuk a Szigetközben, illetve Hódmezővásárhely környékén is. Tavasszal és nyár elején gyorsan terjed. Ez a kórokozó önmagában is képes 30-50 %-os termésveszteséget is okozni. Az alsó levelek fertőzésével a növényállományt gyengíti, a felső levelek fertőzésével pedig csökkenti a termés mennyiségét, és rontja a minőséget. Felismerése könnyű, a levélen megjelenő világosbarna foltokról és az azokban megjelenő ivartalan szaporítóképletekről (piknídiumok).

Búza levélrozsda tünete (Puccinia recondita f. sp. tritici), fotó: Mészáros András

    Kevés levélrozsdát (Puccinia recondita f.sp. tritici) találtunk. Minden táblában jelen volt a felvételezéseink során, bár egyelőre alacsony fertőzöttségi szinttel. Növénymaradványokról fertőz, télen a fertőzött növényi részeken uredospórákkal marad fenn, majd 10 °C -os átlaghőmérséklet felett szaporodni, terjedni kezd. A köztesgazda szerepe nem jelentős. A jelenlegi fertőzési nyomás már jó alapot ad a tavaszi felszaporodáshoz.

Árpa betegségek:

    A hálózatos levélfoltosság betegség kórokozója (Pyrenophora teres f.sp. teres) leggyorsabban növényi maradványokról fertőz ivartalan úton, pszeudotéciumokból előjövő konídiumokkal. Ivaros alakja az árpa szemeken fejlődik. A hálózatos levélfoltosság a kora őszi meleg időben igencsak felszaporodott az árpa árvakeléseken, majd a vetésekre is átterjedt mire beállt a tél. Hőmérsékleti optimuma 18-24°C között van. Ezért ősszel és télen lassan szaporodott, de így is látványos a terjedése. Jelentős lombveszteséget önmagában nem okozott egyelőre, de az alsó áttelelő levelek sárgulása mutatja a táblán belüli jelenlétét. Tavaszi árpán 70-100 %-os termésveszteséget is okozhat.

Hálózatos levélfoltosság (Pyrenophora teres fp teres) tünete, fotó: Mészáros András

    Barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) számára igen kedvező a jelenlegi időjárás, mivel ez a kórokozó 10-20 °C közötti hőmérsékleti optimum tartománnyal rendelkezik. Harmat szinte mindig jelen van reggelente az állományokon, ami terjedéséhez szintén fontos. Ősszel már ez is elkezdett felszaporodni az árvakeléseken. Súlyos esetben tőpusztulást is okozhat, amennyiben ősszel a vetéseket nagy mértékben fertőzi. Jelenleg az alsó, áttelelt leveleken lehet megtalálni.

Barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) árpán, Püski környékén

    Súlyosbítja a helyzetet az árpa lisztharmat (Erysiphe graminis f. sp. hordei) amely azonban egyelőre még nem tudott olyan magas fertőzési szinteket elérni, mint az előző két említett kórokozó, tekintve, hogy a lisztharmat hőmérsékleti optimuma magasabban van.


Árpa lisztharmat (Erysiphe graminis f. sp. hordei)

Az őszvégi meleg, gyakran párás időben az árpa törpe rozsda (Puccinia hordei) is elkezdett terjedni nem csak az árvakelésekben, hanem a vetésekben is. Most is jelen van, de súlyos tüneteket egyelőre nem okoz.

Kezdődő árpa törpe rozsda és lisztharmat tünetek

Rovarkártevők

    Ha ősszel a levéltetvek és a kabócák ellen sikeresen védekeztünk, akkor nem kell súlyos vírustünetektől tartanunk. De tavasszal is figyelemmel kell lennünk rájuk. A kabócák nagy károkat okoztak vírusvektorként a tavalyi évben az Alföldön, Hódmezővásárhely környékén. Ezek a rovarok a búza törpülés vírusának vektorjai. A levéltetvek kalászon is megjelennek, így rontják a termés minőségét és mennyiségét. 


Fokozott odafigyelés szükséges tavasszal!

    Hódmezővásárhelyen kollégáim szintén megtalálták ugyanezeket a kórokozókat. Hasonló fertőzési nyomással az árpa- és a búzatáblákon. Mivel az ország két eltérő klimatikus viszonyokkal rendelkező területéről beszélünk, szinte biztosra veszem, hogy kevés kivétellel az egész országban a fent említett kórtani helyzet jelentkezik az őszi vetésű kultúrákban.

Megismerve a jelenlegi kórtani helyzetet, ne essünk kétségbe, de ne is dőljünk hátra. Figyeljük továbbra is tábláink egészségi állapotát, és amikor az időjárás és a talaj állapota engedi, valamint főképp amikor a fertőzési nyomás indokolja, végezzük el a gombaölőszeres permetezést.

Az árpa alsó levelein már bokrosodáskor megjelent és a küszöbértéket meghaladó gyakorisággal jelen lévő kórokozókat haladéktalanul gyéríteni kell, különben súlyos termésveszteséggel kell számolnunk. Ezt a kezelést korán kell elvégeznünk egy széles hatásspektrumú, hosszú hatástartamú készítmény engedélyezett magas dózisával. Esetlegesen egy második főleg a kalász (fuzárium) és a felső levelek egészségét védő kezelés is indokolt lehet a kalászhányás, virágzás körüli időjárási körülmények figyelembevételével.

Búzánál általában nem ez a gyakorlat, de a fent említett helyzet és a tavaszi időjárás könnyen azt okozhatja, hogy egy-két nóduszos állapotban be kell iktatnunk plusz egy fungicides állományvédelmet a virágzás kezdetére időzített fuzárium elleni védekezés mellé.

    Tavasszal tehát fokozottan oda kell figyelnünk a kalászosokra, nem lesz elég csak a felső leveleket védenünk. Miután alig voltak fagyok eddig ezen a télen, és ismét 10°C feletti nappali hőmérsékleteket mérünk, jó esély van rá, hogy a gabonák levelein robbanásszerűen fognak felszaporodni a kórokozók.

Fitos-Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.



Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.