Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Őszi lemosó permetezés

Az őszi lemosó permetezés célja a vegetáció során felszaporodott, telelőre vonuló kórokozók áttelelő formáinak (áttelelő gombaképlet, rovar tojás, pajzstetvek pajzsai) elpusztítása.

A gyümölcsfákat, szőlőket károsító kártevők gyakran kéregrepedésekben, rügyek tövében, ághajlatokban telelnek át.

A lisztharmat micéliumokkal és kazmotéciumokkal (kemény fekete áttelelőképletek) telel át. A micéliumok -15 °C alatt elpusztulnak, viszont az ivaros szaporítóképletek (kazmotéciumok) az ennél zordabb időjárást is átvészelik, s tavasszal a kéregrepedések alól indítják az új levelek fertőzését. Egy eredményes őszi és tavaszi kénes lemosópermetezés hatékonyan csökkenti ezek számát olyan alacsony szintre, amely tavasszal már nem okozhat súlyos fertőzési nyomást. Az almalisztharmat a hosszú vesszők csúcsrügyeiben is telel. Ezeket a tavaszi metszéskor kell eltávolítani.

Szőlőlisztharmat

A szőlő peronoszpóra lehullott lombon telel. A lehullott leveleket pedig 1 %-os nitrogén műtrágya oldattal permetezzük le. Ez segíti a levelek lebomlását, így az áttelelőképletek életfeltételeit redukálja, csökkenti az áttelelés lehetőségét, így a tavaszi fertőzés súlyosságát. A szőlőtőkék rezes lemosó permetezése szintén segíti a peronoszpóra elleni védelmet.

A kártevő rovarok ellen olajos lemosó permetezés ajánlott. Ez lezárja a tojások, illetve a rovarok légzőnyílásait, így tulajdonképpen levegő hiányában megfulladnak. Azért érdemes még most a lombhullatás 60-70%-os állapotában elvégezni az olajos lemosó permetezést, mert a rovarok életfolyamatai még nem álltak át teljesen a téli nyugalomra, emiatt eredményesebb lehet az ellenük való védekezés, mint tavasszal vagy a tél folyamán. Tojás formájában telelnek a levéltetvek, a gyümölcsfa takácsatkák. A pajzstetvek kifejlett egyedei pajzsok alatt telelnek, az olajos lemosás ezek ellen is eredményes.

Blumeriellás levélfoltosság

A csonthéjas gyümölcsfák levélfolt/levéllyukasztó betegségeinek (őszibarack sztigminás levéllfoltossága, meggy és cseresznye blumeriellás levélfoltossága, kajszi gnomóniás levélfoltossága stb.) kórokozói is a lehullott lombon telelnek. Ellenük is használható a levelek komposztálódásának elősegítése, gyorsítása nitrogén műtrágya oldattal.

Sztigminás levéllyukacsosodás

A gyümölcs moníliák ellen pedig a gyümölcsmúmiák leszedése, földbe forgatása, rezes lemosópermetezés ajánlott. Az őszibarack tafrinás levélfodrosodása ellen szintén rezes lemosó permetezést érdemes alkalmazni.

A lemosó permetezést tavasszal célszerű megismételni. Ily módon elejét vehetjük a súlyos tavaszi fertőzések beindulásának, csökkenthetjük a vegetációban szükséges permetezések számát.

Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.