Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Neveljünk saját palántát!

A mai bizonytalan gazdasági körülmények között igyekszünk ott megfogni a pénzünket, ahol lehet.

Megtermeljük a zöldséget magunknak, és ha sokat termelünk, el is adjuk, vagy adunk a szomszédnak, barátainknak, ahonnan kapunk cserébe más zöldséget, vagy tojást, amire nekünk van szükségünk.

Ha 2-3 darabnál több palántára van szükségünk, akkor azok ára is borsos lehet már. Vásárlás helyett neveljük a palántákat mi magunk! Ezeket is lehet csereberélni. Egyik szomszéd szebb paprika palántákat tud nevelni, mint én, nekem meg a paradicsomok szoktak szépek lenni. Szóval ültetés előtt cserélhetünk.

Fontos, hogy ne vessük túl korán a palántaneveléshez a magokat, mert a palánták túlnőnek, megnyúlnak, és emiatt rosszabbul viselik a kiültetést, a Nap könnyebben megperzseli, a szél eltörheti.

Kiültetés előtt emiatt eddzük a palántákat a szabadföldi klímához.

A palántanevelési idő 6-9 hét attól függően, hogy milyenek a környezeti feltételek, illetve milyen növényfajról beszélünk. Ha május közepén, fagyosszentek után ültetjük ki a palántákat szabadföldbe, akkor március közepén elegendő elvetni a palántaneveléshez szükséges magokat a szaporítótálcákba, edényekbe. Nem szabad korán vetni, mert ha elöregszik a palánta, akkor rossz minőségű, apró terméseket hoz, vagy elrúgja a terméskezdeményt. Ha a palántánk bimbót hoz, az már az elöregedést jelzi. Ilyenkor a talajából már kiürültek a tápanyagok, és feldúsult a só koncentráció. Inkább ültessünk ki kicsit fejletlen palántákat, mert azok gyorsan be tudják hozni a lemaradásukat.

Az erős, egészséges, kiültetésre érett palánta 3-4 sötétzöld lomblevéllel, jól fejlett gyökérzettel rendelkezik szára nem megnyúlt, hanem vastag, erős.

A palántanevelésre szánt magok legyenek jó minőségűek, frissek. A palántanevelő edényeket fertőtlenítsük ki 10 %-os hypo oldattal. A palántanevelő közeg legyen steril és laza, levegős szerkezetű. A legjobb erre a célra készült palántaföldet vásárolni. Üzemileg általában helyben készítik a palántanevelő közeget tőzeg, komposzt, perlit és kerti föld, vagy homok keverékéből.

Az elvetett magokat 25-28 °C közötti hőmérsékleten tartjuk. Letakarjuk átlátszó fóliával vagy üveglappal. Amikor a csíranövények áttörik a talajfelszínt, a takarást vegyük le róluk, biztosítsunk sok fényt nekik, és csökkentsük a hőmérsékletet. Ezáltal elkerülhetjük a palánták megnyúlását. 21-25 °C hőmérsékleten, sok fényen neveljük tovább a palántákat, ügyelve arra, hogy gyorsan felszáradjon a cseppfolyós víz az öntözés után. Foszfor tápanyaggal segíthetjük a gyökérképződést, de emellett a többi makro- és mikroelem pótlásáról se feledkezzünk el.

Ha betartjuk a higiéniai tanácsokat, valószínűleg nem fog palántadőlés kialakulni. Ha mégis, akkor propamokarb hatóanyagú növényvédőszer megfelelő higításával beöntözhetjük a tápközeget a betegség tovább terjedésének megállítása érdekében.

Kiültetés előtt két héttel kezdjük el a palánták edzését, azaz szoktassuk őket a szabadföldi klímához, UV sugárzáshoz. Nappalra tegyük ki őket előbb árnyékba, azután félárnyékba, de éjszakára az elején még vigyük be őket. Később már éjszakára is kint hagyhatjuk a palántákat, ha nincs fagy.

Így erős, edzett palántákat nevelhetünk. Amelyek kiültetés után gyorsan megindulnak, és termést hoznak.

Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft. 

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.