Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Nem mind arany, ami fénylik

És nem mind paprika, ami piros.

Most, tél elején, a vidéki portákon egyre gyakoribb az az eset, amikor a disznó hajnalonként hangos visítással „kívánja az acélt”. És a disznó halála után ezernyi, hagyományos disznótoros étel készül, melyek közül kiemelkedik a magyar emberek kedvence, a füstölt kolbász.

A kolbászhoz egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat használunk. A disznó húsának jellege, víz és zsír tartalma adott, viszont az egyéb összetevők minőségén nagyon sok dolog múlik. A magyar ember paprikával készíti a kolbászt és a felhasznált fűszerpaprika minősége döntően befolyásolhatja a kolbász élvezeti értékét.


Különböző minőségű fűszerpaprika őrlemények

A fűszerpaprika speciális, magas színanyag és szárazanyag tartalmú paprikafajtát feltételez, amelynek száradása lehetőleg lassan, kíméletesen történt. Ezt megőrölve kapjuk vagy a boltban a nagyüzemileg előállított, vagy a háznál, kézműves módszerekkel elkészített őrleményt. A jó paprika nagy kincs, érdemes megválogatni, hogy mit veszünk, mit teszünk a kolbászba és tárolása során ügyeljünk ennek az értékes, finom őrleménynek a kényes mivoltára.

Kifakult, fertőzött őrlemény

A száraz fűszerpaprikát nem megfelelő betakarítás és szárítás esetén már egészben megtámadhatják különböző gomba fajok. A hétköznapi életben szinte mindennap találkozunk a paprikát megtámadó Stemphylium, Alternaria, Aspergillus, Mucor és egyéb penészgomba fajokkal. Fellépésük következtében a paprika, illetve az őrlemény kifakul, ízét elveszíti. Zárt tárolás, pl. üveg, fólia zacskó esetén az ilyen fertőzött tételnek enyhe édeskés, likőrszerű illata is lehet, mivel néhány gomba a paprika szénhidrát tartalmát alkoholos erjedés útján is bontja. Az ilyen paprika használata nemcsak hogy teljességgel elrontja az ételt, amelyhez felhasználják, hanem még mérgező is lehet. E gomba fajok egyes izolátumai esetenként erős mérgeket, pl. aflatoxint is termelnek, amely az őrleményt szennyezve egészségügyi kockázatot jelenthet.

Egy év helytelen tárolásának eredménye

Mindig, minden tételnél figyeljünk arra, hogy a megvásárolt fűszerpaprika egészséges, kellő színű és ízű legyen a vásárlás pillanatában. Későbbiekben az őrleményt mindig hideg, száraz helyen, fénytől védett környezetben tároljuk. Bár a fűszerpaprika színanyagai önmagukban is bomlanak, de ez a folyamat általában rendkívül lassú. Viszont melegben, nedvesebb környezetben és fény hatására ez a folyamat oly mértékben elszabadulhat, hogy az már akár rövid időszak alatt is teljesen tönkreteheti az őrleményt.


Hunyadi-Buzás Balázs – Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.