Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Nem csak mi kaphatunk el vírusokat

Hanem a növényeink is. A szántóföldi kultúrák szinte mindegyikének van vírusos eredetű betegsége.

Néhánynak, mint pl. a burgonya több is van és konkrétan a burgonya esetében a hazai burgonya termesztés legnagyobb ellensége növényvédelmi szempontból nem a burgonyabogár, vagy a fitoftóra, hanem a leromlást okozó vírusok sokasága.

A kalászos gabonákat, amelyeknek vetése lassacskán megkezdődik, szintén sújtják a vírusos fertőzések. A hazánkban a kalászosokra veszélyes két gabona vírus, az árpa sárga törpülés vírus (lásd: címfotó) és a búza törpülés vírus valamennyi kalászos gabonánkat képes megfertőzni. A szemmel látható tünetek: sárgulás, törpe növés, sprőd levélzet leginkább az őszi árpán szembetűnőek. A többi kalászos gabonánál sok esetben csak a vártnál gyengébb bokrosodás, visszafogottabb növekedés és gyengébb termés a vírusos fertőzés következménye. Az őszi árpát viszont akár teljesen ki is pusztíthatják ezek a betegségek.

Vírus vektor zab levéltetvek kolóniái árpa levelén

Az árpa sárga törpülés vírus levéltetvek, a búza törpülés vírus kabócák útján terjed. A leggyakoribb vektor rovarok, a levéltetvek populációja a nyári aszály után ősszel ismét növekvő tendenciát mutat. Ha az ősz hosszú, kellően meleg, nedves és fagymentes, akkor ezek a rovarok nagyon sokáig képesek a vírusokat átvinni az őszi vetésekre. Ugyanakkor a vektor tevékenység a korai vetésekkel is meghosszabbítható, azaz a korai vetések mindig korábbi és erősebb levéltetű támadásnak vannak kitéve.

A vírusvektor levéltetvek és kabócák ellen nem lehetetlen a hatékony védekezés. Szerencsére mindkét vírus faj perzisztens, azaz a betelepedés után még pár napig nem képesek átvinni a vírusokat egyik növényről a másikra. A kombinált, azaz inszekticid hatóanyagot is tartalmazó csávázó szerek kb. 4 leveles állapotig jó védelmet nyújtanak ezen rovarok ellen, bár drágábbak, mint a csak fungicid hatóanyagot tartalmazó készítmények.

A másik lehetséges megoldás a levéltetvek betelepedése idején az inszekticides állománypermetezés. Ez jó eséllyel más, a növényzetben jelenlévő károsítót is kordában tarthat. Viszont az inszekticides védelemnek legfeljebb 7–10 nap a hatástartama. Nagyon hosszú ősz, hosszú vektor tevékenység esetén esetleg több inszekticides beavatkozásra is szükség lehet.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.