Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Nélkülözhetetlen segítőtársak

A hazai növénytermesztésnek van egy olyan mellékága, amelyet nagyon sokan egyfajta szükséges rossznak tartanak, jó néhányan meg gyakorlatilag nem is törődnek vele. Ez a méhészet.

Nem állattenyésztési szempontból fontos, hanem az általunk termesztett kultúrnövények számára. A rovar által beporzott növények termése a méhek jelenléte nélkül csak töredéke lenne a jelenleginek. Feltétlenül szükségesek számos kultúra, így pl. a gyümölcsösök, napraforgó és a repce termesztés szempontjából.

Ezeket a kultúrákat viszont a gazdaságos termesztéshez szükséges termésátlag elérése céljából többé – kevésbé intenzív növényvédelemben kell részesíteni. A kémiai növényvédelem (nem csak a rovarölő szereket értve ez alatt!) viszont károsan hathat sok más mellett a méhek egészségére, ezáltal azok mennyiségére, közvetve a beporzás hatékonyságára és a termésre is.



Nagyobb virágzó gyomos folt, vonzza a méheket

Tavasszal az áttelelt vad- és mézelő méhcsaládok számára a legnagyobb kihívást a repce táblák látogatása jelenti. A repcét állati károsítók hosszú sora támadja szinte a teljes vegetációs időszak folyamán. Tavasz elején, bár a virágzás még messze van, a repceföldeken levő virágzó gyomok kiváló nektár forrást kínálnak az éhes méhek számára. A pongyola pitypang, a pásztortáska és más, korán virágzó gyomok jelenléte csapdába csalhatja a méheket. Ilyenkor ugyanis több kártevő is intenzíven károsíthatja a repcét (nagy repceormányos, repce szárormányos, repce fénybogarak). E kártevő sereglet ellen pedig a legtöbbször védekezni kell, akár több alkalommal is.  A kártevők előrejelzésére használt előrejelző eszközök (sárga tálak, ragasztós lapok) is veszélyesek a méhekre. Méhjárta területre, kaptárak közelébe, méhek által használt nyiladékokba ne tegyük ezeket. A belekerülő sok méh miatt amúgy sem tudnánk ezeket a csapdákat igazából használni.

A növényvédő szerek megválasztásánál feltétlenül nézzük meg a szer engedély okiratán, vagy a szer csomagolásán levő információkat. Ha bármilyen virágzó növény, gyomfolt, vagy egyéb olyan dolog van a táblán, amely oda vonzza a méheket, akkor csak méhekre veszélytelen készítményt használhatunk. Hiába tőlevélrózsás még a repce, ha a sok virágzó pásztortáska miatt méhek vannak benne.



A foszforsavészterek méhveszélyessége közismert

Közismert, hogy több régebbi hatóanyag csoport, így pl. a szerves foszforsav észterek, a pszintetikus piretroidok méhekre kifejezetten veszélyesek. De az újabb, modernebb hatóanyagok közt is akad ilyen, míg pl. a piretroidok között van méhekre veszélytelen is. Mindenképpen a készítményről szerzett hivatalos információ alapján döntsünk.

Egy, a megszokás alapján történő szer kiválasztása és felhasználása könnyedén méhpusztuláshoz, és akár durva természetkárosításhoz is vezethet.

Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.