Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Néhány szó a fungicid rezisztenciáról

A jelenlegi havas, ködös, fagyos téli időszak nyilvánvalóan nem a gombaölőszeres kezelésekről szól. Ilyenkor nincs mi ellen védekezzünk. Ugyanakkor jó alkalom ez a soron következő időszakok teendőinek megtervezésére.

Ebben a tervezési időszakban elég sok minden, amely majd a vegetációs időszakban lesz aktuális, már most eldől. 

Amikor egy adott kultúra, pl. a kalászosok idei növényvédelmét tervezzük, óhatatlanul is egyfajta költségszemlélet hatására cselekszünk legtöbben. Végül is a növénytermelés profit termelését hivatott ellátni, és ha a növényvédelmen megtakarítunk valamekkora összeget, az bizonyosan a hasznunkat fogja növelni.

Ilyen esetekben sokszor felülírja a gazdasági megfontolás a szakmai érveket. És ilyenkor néhány olcsó, sok kórokozó esetében kiválóan működő hatóanyagot hajlamosak vagyunk olyan esetekben is bevetni, amikor más hatóanyag talán hatékonyabb lenne, bár többe kerülne.

Egy adott, akármilyen jó hatóanyag szinte „nyakló nélküli” használata előbb–utóbb a hatóanyag hatékonyságának csökkenésében nyilvánulhat meg. Ez a veszély hazánkban jelenleg legnagyobb mértékben a tebukonazol hatóanyagot fenyegeti. Ezt a kiváló hatóanyagot nagyon sok cég gyártja, forgalmazza. Nem véletlenül, mert tényleg nagyon jó. Fuzáriózis ellen pl. szinte csak a prothiokonazol múlja felül.

Ugyanakkor a Top Agrar német szakmai folyóirat ez évi, januári számában közölt adatok alapján bizonyos betegségek ellen ott már kevésbé hatékony. Németországban pl. a szártörő gomba (Pseudocercosporella herpotrichoides), valamint az árpa ott gyakori ramuláriás levélfoltossága (Ramularia collo-cygni) ellen ez a hatóanyag hatástalan. Ráadásul a gabona lisztharmat (Blumeria graminis), a hálózatos levélfoltosság (Pyrenophora teres), a szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici), valamint a DTR néven is ismert fahéjbarna levélfoltosság (Pyrenophora tritici repentis) ellen is elmarad a hatékonysága más hatóanyagok mellett.

Kár lenne ezt a jó fungicid hatóanyagot a célszerűtlen használat miatt kitenni a hatékonyság csökkenés és a rezisztencia veszélyének.


Hertelendy Péter

Agrofil–SzMI Kft., Püski


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.