Most van szükség igazán a növényvédelemre

Májusban nem csak a különböző mezei kultúrák és gyümölcsösök élete gyorsul fel. A termesztett növényeinkre, a leendő termésre leselkedő különböző veszélyforrások, állati károsítók és növénybetegségek is igencsak aktivizálják magukat.

Ha ilyenkor a növényvédelem nem áll a helyzet magaslatán, akkor súlyos, a későbbiekben sokszor már helyre nem hozható kártételek sújthatják a kellőképp oda nem figyelő gazdálkodókat.

Lisztharmat telepek és hiperszenzitív reakció okozta elhalások árpa levelén (fotó: Hertelendy P.)

A szántóföldi kultúrák hatalmas részarányát képviselő kalászosokban jelenleg meglehetősen sok a növényvédelmi teendő. Annak ellenére, hogy az áprilisi nyár és a folytatásában kialakult aszályos állapotok miatt azt hihetnénk, hogy a vízhiány a kórokozók fejlődését is visszafogja. Sajnos annyi víz még szinte mindenhol van, hogy a kevésbé nedvességigényes kórokozók, mint pl. a gabonák rozsda betegségei, vagy a lisztharmat számára kiválóak a feltételek egy gyors és látványos terjedéshez. Őszi búzán és tritikálén a lisztharmat mellett a sárga rozsda egyre intenzívebb terjedése okoz gondot. Ráadásul megjelent országszerte – egyelőre még kis mennyiségben – a búza levélrozsdája is. A búzák és a tritikálé kikalászolásával és virágzásával ráadásul a kalászfuzáriózis elleni védekezésre is gondolni kell a gazdáknak.Az őszi árpában a gabona lisztharmat okoz egyre súlyosbodó károkat. A nedvesség-igényesebb kórokozók, mint pl. a rinchospóriumos levélfoltosság eltűntek ugyan, de a nedvességkedvelő, a szárazságot viszont tűrő kórokozók, mint pl. a barna levélfoltosság változatlanul terjednek. Az árpa esetében a törpe rozsda szokatlanul korai megjelenése mostanra már komoly fertőzöttséggé nőtte ki magát.

Zöldborsó levéltetű (fotó: Hertelendy P.)

A gombás eredetű, különböző gabona betegségek mellett a kalászosokat a vetésfehérítő bogarak lárvái, az „árpacsigák” is veszélyeztetik. Mellettük idén különösen erős a levéltetvek jelenléte. Ez önmagában nem okoz kárt, de a nagy levéltetű populáció nagyobb migrációval is jár, amely az általuk szállított gabona vírusok nagyobb elterjedését segíti. De levéltetvek jelenleg szinte minden kultúrában jelen vannak és károsítanak.A szántóföldi kultúrákat fenyegető veszélyek szinte mindegyikére van hatékony növényvédőszeres megoldás. Ugyanakkor a kezelések hatékonysága, a károsítókra, a környezetre és a gazdálkodók pénztárcájára gyakorolt hatás viszont nagymértékben függ a növényvédelemért felelős szakemberek rátermettségén, a védekezések helyes időzítésén, a megfelelő szer választáson és több olyan tényezőn, amelyek ismerete döntő lehet a hatékony és gazdaságos növényvédelem végrehajtása során.Hertelendy PéterAgrofil-SzMI Kft.
Teljes verzió