Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Most kell tenni a „kukacos” cseresznye ellen

A melegedő tavaszi időjárás során a gyümölcsfák túlnyomó többsége már túljutott a virágzáson. A cseresznye- és a meggyfák java része is már elvirágzott, és megkezdődött a gyümölcsnövekedés fajtától függően hosszabb–rövidebb időszaka.

A szüret idején a cseresznye és a meggy gyümölcsében található nyüvek jelenléte viszont igencsak elveheti az étvágyat a gyümölcsök fogyasztásától.

Ha már ekkora a cseresznye, érdemes figyelni a cseresznyelégyre

A cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi) és a hazánkba nemrég behurcolt keleti cseresznye-légy (Rhagoletis cingulata) petéiből kelnek ki ezek a károsító nyüvek. A nemsokára rajzó legyek ellen viszonylag könnyedén lehet védekezni. Rajzásuk sárga színű ragasztós lapokkal könnyen nyomon követhető. Sőt: egy-két, izolált fa esetén több ilyen ragacsos lap kihelyezésével akár a permetezést is meg lehet úszni. E fajok ugyan jól repülnek, de nem igazán szeretnek repülni. Több generáció eléldegélhet több éven át egy fa körzetében. Akár védekezünk inszekticiddel, akár csak a lapok csapdaként való használatát preferáljuk, a sárga ragasztós lapok használata nélkül nem tudunk időben védekezni a cseresznye „kukacosságát” okozó legyek ellen.

Most van az ideje a sárga lapok kihelyezésének.

Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.