Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Mire ügyeljünk télen a repcében?

Az áttelelés sikeréért jelenleg nem tehetünk sokat, de értő figyelemmel sokat tehetünk a tavaszi állományért.

Mit tegyünk a tél folyamán?

Ellenőrizzük a pocokjáratokat, -várakat, -lyukakat. Habár a tél folyamán nem szaporodnak ezek a károsítók sem, jelen vannak, élnek a várak mélyén és károsítanak is az állományban. Bár súlyos kártétellel tavasszal kell számolnunk, amikor a repce már jobban takar, az időjárás melegszik és a pockok szaporodnak.

Egy másik emlősállat, amely viszonylag nagy problémákat is képes okozni, a nutria. Ez az állat az utóbbi években jelentősen felszaporodott. Főként vízparti területeket kedvel. Télen megfelelő, magas fehérjetartalmú táplálékot jelent számára a repce, ezért a patakok, csatornák partjához közel elhelyezkedő táblákon, táblarészeken jelentős kárt okozhatnak.

Hattyúk betelepedése is okozhat meglepetést azok számára, akik ritkábban látogatják a repcetáblákat. Érdemes néha ellenőrizni, és amennyiben betelepülő hattyúkat látunk, azokat felzavarni. Csak nyugodt, zavarásmentes táblán szeretnek pihenni.

Ellenőrizzük a szelektív egyszikűirtók hatékonyságát. Az országban többfelé nagyon kevés csapadék esett kora ősszel, nyáron. Emiatt a gabona árvakelések nem indultak meg a repcevetés előtt, később kezdek el kelni, ami miatt sokfelé kicsúsztak az egyszikűirtók hatása alól. Sokfelé későn juttatták ki a graminicid készítményeket, így már túl hideg volt a kezelés után a megfelelő hatás kifejtéséhez. Csak nagyon lassan kezdtek el hatni ezek a szerek, az egyszikűeknek pedig jó esélye maradt a túlélésre.

A nagy repcebolha viszonylag alacsony egyedszámmal volt jelen az ősz folyamán, azonban így is nagy számú lárvát találhatunk azokon a területeken, ahol nem védekeztek a repcebolha ellen.

Tavasszal az első károsítók az ormányos bogarak lesznek. Rájuk kell majd odafigyelni, amint melegedni kezd az időjárás.

A tél folyamán is figyeljük a tábláinkat, hogy amennyiben szükséges, időben tudjunk cselekedni.Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft. 


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.