Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Miért sárgul az árpa, miért lila a repce?

A naptárban a február már a tél végét jelzi.

Egyre több a napsütés, a szél gyakrabban feltámad, felszáradnak az őszi vetések levelei is napközben, “rá lehet menni a földekre”. A jó időt kihasználva menjünk ki a határba és a vetéseket bejárva vizsgáljuk meg kultúrnövényeink állapotát.

Sok helyen látni sárguló árpa táblákat.

Őszi vetések tavaszi sárgulása

Ez a jelenség több dolog következménye is lehet:

- Legtöbbször elsősorban nitrogén hiányt jelez, azonban nem biztos, hogy valós nitrogén hiány van a talajban. Előfordulhat hogy a növény nem tudja a talajban jelen lévő nitrogént felvenni. Ez lehet például a téli csapadákhiány miatt, vagy a talaj fagyottsága akadályozza a nitrogénfelvételt a növény számára.

- Főként a túl korán elvetett árpa táblákon lehetett találni ősszel erősebb levéltetű fertőzést. Ezeken a területeken az árpa meggyengülve ment a télbe, emiatt több helyen megsárgulhatott.

Sárga árpa növények (őszi levéltetű kártétel következménye)

- A levéltetvek másodlagos kártétele a növényi vírusok terjesztése (vírusvektor szerep). Ezeknek a vírusoknak a tünete is lehet a sárgulás (azonban emellett gyakran a növekedésbeli visszamaradás is megfigyelhető). A vírustünetek azonban később fognak jeletkezni, és látványos tüneteket csak a növekedési időszakban fognak produkálni, tehát a most látható, táblaszintű sárgulás szinte biztosan nem vírusfertőzés miatt van.

- Az árpán alacsony hőmérsékleten, de fagymentes időben lassan, rendszerint minden táblán terjed a hálózatos levélfoltosság (Pyrenophora teres).


Hálózatos levélfoltosság tünete


A repce többféle színnel és árnyalattal mutatja hiánytüneteit.

- Az alsó levelek sárgulása bizonyos szintig élettani folyamat eredménye, amennyiben ehhez gyenge fejlődés, liluló felső levek is társulnak, az nitrogénhiányt jelent.

- Sokszor megfigyelhetők egyes táblákon foltszerűen, tömegesen megjelenő lila növények. Ezeket a magas talajvízszint (esetlegesen belvíz) okozza.

- Ugyanígy foltszerűen jelentkezik és szintén lila levélüneteket mutat a kis káposztalégy (Delia radicum) lárvájának kártétele.

Káposztaégy lárva kártétel (Mészáros András fotója)

- A káposztafélék gyökerén károsító gyökérgolyva (Plasmodiophora brassicae) szintén lila levéltüneteket okoz. Erre főként savanyú talajokon, nagyobb víztartalom mellett lehet számítani.


Fitos-Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.