Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Miért is kell csávázni a napraforgó vetőmagot?

A tudatos, gyakorlott termelő tisztában van a fémzárolt vetőmag fontosságával. Most azonban a csávázás fontosságáról szólunk.

Betegségek ellen fungicid hatóanyag: a gombaölőszeres csávázás megvédi a napraforgót a peronoszpórától (Plasmopara halstedii). Ez a kórokozó a talajban lévő szaporítóképleteiből kiindulva fertőzi az éppen csírázó, vagy szik-, ill. néhány leveles növénykéket. A csávázott vetőmag használatával elkerülhetjük az akár 10 %-os terméskiesést. A múlt évben azonban olyan súlyos napraforgó peronoszpóra fertőzést tapasztaltunk, hogy a csávázatlan parcellákban nemhogy 10 % terméskiesés volt, hanem összesen 10 % hozott termést. Az oospórák (a peronoszpórák ivaros szaporítóképletei) 6-8 évig is fennmaradhatnak és fertőzőképesek, habár 4 év után ez a tulajdonságuk jelentősen csökken. Annak ellenére, hogy egyes csávázószerek igen jó hatékonyságot mutatnak a peronoszpórával szemben, a vetésváltás szabályait így is be kell tartani, mert a hatékony védekezés nemcsak az adott évben realizálható termés védelme miatt fontos, hanem amiatt is, mert a P. halstedii kórokozó igen gyorsan képes új patotípusokat létrehozni, amelyek ellen esetleg már nem lesz hatékony a csávázószer vagy a hibridek rezisztenciája.

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) általában fejlettebb növényeken okoz látványos tüneteket, de amennyiben a csíranövényt támadja (a kaszatból kiinduló fertőzés) palántadőlést okoz. Erre az időszakra – nagyjából 2-4 (6) leveles korig – jelent megfelelő védelmet a vetőmag csávázása a Sclerotnia okozta palántadőlés ellen.

Palántadőlést további számos, a talajban élő, illetve a magokkal terjedő gombafaj okozhatja, általában a következő gombanemzetségek közül: Pythium, Rhizoctonia, Phoma, Alternaria.

Az inszekticid hatású csávázószerek a talajlakó károsítók ellen védenek, amilyen például a drótféreg (Agriotes sp), vagy a mocskospajor (Agrotis segetum). Fontos megjegyezni, hogy nagy drótféreg egyedszám esetén a csávázás önmagában kevés lehet, a hatékonyság növelése érdekében bizonyos esetekben talajfertőtlenítés is szükségessé válhat.

Ezek miatt éri meg tehát csávázott vetőmagot vetni a gondosan előkészített magágyba. Ha így teszünk, nyugodtan hajthatjuk álomra a fejünket, mert a napraforgó egészséges indulásához minden tőlünk telhetőt megtettünk.


Fitos-Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.

Borítókép: https://www.ipmimages.org/browse/detail.cfm?imgnum=5498157 

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.