Hírek, szakcikkek Miért és hogyan csíráztassunk?
A csíráknak nagyon sok jótékony hatása ismert az egészségre. Magas a vitamin-, antioxidáns-, aminosav-, ásványianyag- és enzimtartalmuk. Rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulhatunk egészségünk fenntartásához.
A csírák teljes egészében és könnyen emészthető élelmiszerek.A legfontosabb, hogy csíráztatáshoz csak csíráztatásra szánt magokat használjunk. Egyéb magok esetleg vegyszermaradékokat tartalmaznak vagy csávázottak. Mikrobiológiai szennyezettségük miatt a csíráztatott magok nem ajánlottak fogyasztásra gyerekeknek, várandós anyáknak, időseknek, gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek.
A következőképpen csíráztassunk:
1. A csíráztatni kívánt magokat mossuk át!
2. Áztassuk be egy napra tiszta vízbe!
3. Szűrjük le!
4. Újra mossuk át a magokat!
5. Szűrjük le!
Fotó: Pődör-Pogátsa Ágnes
6. Ezután minden nap vagy naponta kétszer mossuk át a magokat és szűrjük is le alaposan, hogy csak a felületükön maradjon víz, de már ne csepegjen!
7. Amikor a csírák elérték a kb. 1-2 cm-es hosszúságot, fogyaszthatjuk is. Ez minden növényfajnál más-más időpontban várható.
Fotó: Pődör-Pogátsa Ágnes
8. A csírák közé soha ne nyúljunk be kézzel, mert kórokozókat vihetünk be. Csipesszel vagy gumikesztyűvel vegyük ki a szükséges mennyiségeket!
9. Váljék egészségünkre!
Fitos-Bedő Veronika
Agrofil-SZMI Kft.