Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Mi veszélyezteti most az árpát?

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt még mindig elég sok a nedvesség a talajban és a gabonák lombjában. A reggeli harmat sokáig megmarad így segítve a kórokozók terjedését.

Pyrenophora teres – a hálózatos levélfoltosság betegség kórokozója


Hálózatos levélfoltosság

Párás környezetben, 20°C feletti hőmérsékleten gyorsan szaporodik. Egyelőre a hőmérsékleti tényező még nem áll fenn a gyors felszaporodáshoz. Ennek ellenére lassan, de biztosan terjed a táblán belül a növények között. A szár felső leveleit védekezés híján gyorsan képes lesz megfertőzni, ez pedig súlyosan befolyásolhatja a termésmennyiséget. Egyes tavaszi árpa fajták esetében teljesen megsemmisítheti a termést.

Erysiphe graminis – a gabonalisztharmat kórokozója

Lisztharmat árpalevélen

Szintén igényli a párás környezetet, hőmérsékleti optimuma megegyezik a Pyrenophora kórokozóéval. Védekezés hiányában súlyos terméskiesést okozhat, mert a szár felső leveleinek fertőződése miatt fellépő asszimilációs felület csökkenés a termés mennyiségét és minőségét is befolyásolja.

Rinchosporium secalis – a rinhospóriumos levélfoltosság


Rinchosporium secalis – a rinhospóriumos levélfoltosság

Bizonyos évjáratokban az országban elszórtan jelenik meg, de súlyos károkat okozhat, ha figyelmen kívül hagyjuk. Kifejezetten kedvező számára a jelenlegi párás időjárás, a harmatos levélfelület.

Puccinia hordei, P. graminis – törpe rozsda, fekete rozsda

Nemcsak az asszimilációs felület csökkentésével, hanem a párologtatás növelésével is nagy termésveszteséget okozhat. A szemek nem telnek ki egy erősebb fertőzés következtében.

Oulema sp. – Vetésfehérítő bogár

A vetésfehérítő bogárként is ismert vörösnyakú és kéknyakú árpabogarak imágói és tojásai már mindenhol megtalálhatóak az árpákon és búzatáblákon. Mindegyik kórokozóra igaz az, hogy az időjárás melegebbé válásának következtében felgyorsul majd a terjedésük. Rendszeresen be kell járnunk a gabona táblákat, hogy időben tudjunk védekezni, - amennyiben szükséges.


Vetésfehértő imágója

Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.