Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Mi fán terem a gyümölcsfák oltása?

Közeledik március 25., azaz Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, ami a katolikus hit szerint Jézus fogantatásának ünnepe. A népi hagyomány alapján az ezen a napon oltott gyümölcsfák biztosan megmaradnak és jó termést hoznak a jövőben.

De tudjuk-e, hogy mit is jelent az gyümölcsoltás, és miért is van rá szükség, mikor kell végeznünk és milyen módjai vannak?
A gyümölcsfák xenovegetatív szaporítása, közismert nevén az oltás, két növényi rész (általában alany és nemes) összeillesztését és ily módon összenövesztését jelenti. Ez a gyümölcstermő fák és cserjék széleskörben használt szaporítási módja, mely során mindkét növényi részen sebet ejtünk és azokat összeillesztjük. Ezután a két rész anyagcsere rendszere kapcsolatba kerül és a sebek begyógyulnak.
Erre azért van szükség, mert:
•    egy jó tulajdonságokkal rendelkező gyümölcsfajta sokszor jobban növekszik más alanyon, így egyszerre tudjuk kihasználni az alany és a nemes rész pozitív tulajdonságait,
•    nevelhetünk a természetes növényalaktól eltérő gyümölcstermő növényeket, mint például a törzses ribizli vagy köszméte,
•    vagy használhatjuk elöregedett fáink megújítására illetve fajtaváltásra.
Házikertekben ritkán végezzük a gyümölcsfa oltványok, vagy törzses cserjék „gyártását”, mivel gyorsabb és biztonságosabb azokat a faiskolákból beszerezni.
Az oltásmódok ismerete és használata azonban közel sem felesleges tudás az átlagos kerttulajdonos számára, mivel nagy örömet és még nagyobb büszkeséget okoz, ha olyan fának a gyümölcsét szedjük, melynek még az előállítása is saját kezünk munkáját dicséri.
A már termőkorban lévő fákkal is csodát tehet egy-egy ügyes beavatkozás. Ha például van egy egészséges fa a kertben, ami nem olyan ízletes – vagy nem olyan színű/méretű – gyümölcsöt hoz, mint szeretnénk, akkor tavasszal, egy egyszerű művelettel elintézhetjük, hogy a jövőben nekünk megfelelő termést hozzon.

Sokak számára az is vonzó lehet, ha egy fán kettő vagy akár annál is több gyümölcs fajtát szedhetünk. Képzeljünk el egy barackfát, ami három külön ágán a három kedvenc barackfajtánkat hozza. A természet erre is ad lehetőséget, már csak egy kis munkát kell hozzátennünk!
Ha kedvet kaptunk, nincs is szükség másra, mint egy metszőollóra, egy jó éles (oltó)késre, és némi kötözőanyagra.
Az oltóvessző szedésére a legalkalmasabb a téli időszak egy fagymentes napja, de egészen tavaszig, a nedvkeringés megindulásáig szedhetünk. Figyeljünk arra, hogy mindig egészséges, jól beérett, egy éves vesszőt szedjünk! A tél során megszedett oltóvesszőket akár hűtőszekrényben is tárolhatjuk az oltás napjáig.
Az oltásra különböző módszereket választhatunk, mint például a szemzés, melynek során csak egyetlen hajtásrügyet viszünk át, vagy a párosítás ahol egy teljes oltóvesszőt illesztünk az alanyra. Ezen kívül használatos módszer még a hasítékolás, az angolnyelves párosítás vagy a kecskelábékezés is.
Minden esetben figyeljünk azonban, hogy a korona magasságában végezzük az oltást, fordítsunk kiemelt figyelmet a higiéniára és az összeillesztést követően, szorosan zárjuk el a levegőtől az összeillesztett növényi részeket az előkészített kötözőanyagunkkal.
Ezek után nincs más dolgunk, mint megvárni, hogy a növény elvégezze a munka rá eső részét: összeforrjon, megerősödjön és pár éven belül friss gyümölccsel örvendeztessen meg minket!

Ruff László, Agrofil-SZMI Kft.


Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.