Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Mennyi öntözővíz kell a kukoricának?

A vetőmag céljából termesztett kukorica nagyobb értéket képvisel, mint az árukukorica céljából vetett, hisz megfelelő tömegű, egészséges szemek alkalmasak szaporítóanyagnak. Öntözésre azonban a termesztési céltól függetlenül szükség van/lehet.

A víz a minőségi termelés fontos előfeltétele.

Nagyon fontos az öntözés idejének és mennyiségének megválasztása ahhoz, hogy a kukorica gyökérzónájában mindig megfelelő legyen a talajnedvesség.

Vetés utáni kelesztő öntözés

A kukorica tenyészidőszakában összesen kb. 720–960 mm csapadék szükséges. Homokos-vályog talajon például a tenyészidő során 5 alkalommal, összesen 480 mm a szükséges öntözővíz mennyisége a kukorica normális növekedésének fenntartásához. Hazánkban egyre inkább szükséges sz öntözés. A kukorica kritikus fejlődési szakaszaiban a nedvességhiány okozta stressz a szemtermés jelentős csökkenését eredményezi. Ezek a kritikus növekedési szakaszok a következők:

• szögcsíra állapot

• intenzív hosszirányú növekedés kezdete (internodiális növekedés)

• címerhányás

• nővirágzás

• szem kitelítődés.

A fentiek közül a korábbi növekedési szakaszokban a nedvességhiány okozta stressz 3-5 napos késést okozhat a címerhányás idejében, illetve 5-8 nappal késleltetheti a nővirágzást. A későbbi szakaszoknál drasztikus terméscsökkentés a következmény. Amikor azonban a vízigény és a rendelkezésére álló vízmennyiség „találkozik”, a termés elérheti a genetikai potenciál maximumát.

A vízhiány okozta stressz a virágzást megelőző időszakban és a szemkitelítődés időszakában nagymértékben befolyásolja a hozamot. A vízhiány okozta stressz növeli a virágzási időszak hosszát, az érett állapotig eltelt napokat, csökkenti a levelek számát és a gyökérszerkezet gyengülését okozza. Mindezek együttes hatása a termésmennyiség csökkenése.

Sok gazda korlátlanul, a szükségesnél nagyobb mértékben öntözi a földjét, aminek azonban több a hátránya, mint az előnye. A túlöntözés

- negatív hatással lehet a talajra, ezáltal a növények növekedésére és hozamára;

- a talaj túlzott öntözése nagyon alacsony termékenységi szinthez és gyenge víz- és műtrágya-felhasználási hatékonysághoz vezet;

- a talajvízben nitrogén szennyezést okoz a kimosódó nitrogénműtrágya;

- a kórokozók megjelenését növeli a túlöntözés (fusarium, rozsda, foltbetegségek, palántadőlést okozó betegségek). A szemkitelítődés után kijuttatott extra öntözővíz növeli a mikotoxint termelő gombák megtelepedésének lehetőségét a csöveken;

- magas lég-, és talajhőmérséklet idején kijuttatott nagymennyiségű öntözővíz hirtelen lehűti a talajt és a növényeket, ami stresszt, így fejlődési rendellenességet okoz. A csuhélevelek rövidek lesznek és csövet nem takarják végig, így fertőzési kaput hagynak a kórokozók számára.

Sok csapadék okozta fuzáriumos fertőzés

Konklúzió: a vízre szükség van, de a túl sok, illetve a túl kevés öntözés egyaránt káros lehet.

Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.