Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Levéltetvek évadja

A május hónap általában majdnem minden kultúrnövényünk esetében kedvező feltételeket teremt a levéltetvek tömeges elszaporodásához. Hogy miért pont ilyenkor van sok levéltetű?

Korábban nem tudnak tömegesen felszaporodni a tél után, később meg a nálunk igencsak gyakori aszály, főképp a légköri aszály teremt számukra kedvezőtlen feltételeket. Nagyon magas hőmérsékleten, száraz levegőben a levéltetvek egyszerűen kiszáradnak. Vékony kutikulájukon át több nedvességet veszítenek ilyenkor, mint amennyit a tápnövényből ki tudnak szívni. 

A levéltetvek egyrészt közvetlen, a szívogatás útján tudnak akár drasztikus mértékű károkat okozni. Másrészt pedig közvetett úton, a megszívogatott bimbók, virágok lehullása, vírusok átvitele révén, esetleg sokkalta nagyobb kárt is okozhatnak, mint a közvetlen kártételük.

A levéltetvek ellen nagyon sok engedélyezett készítmény van forgalomban. Ugyanakkor a vegyszer használata során érdemes figyelni arra, hogy kontaktszerekkel csak olyan levéltetveket tudunk hatékonyan gyéríteni, amelyeket látunk is. Az elbújós, gubacsot, levéltorzulást képző fajok esetében csak a felszívódó készítmények alkalmazása lehet eredményes.

Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.