Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Levéltetvek a kalászosokban

A gabonák kártevői között fontos helyet foglalnak el a levéltetvek, melyek számos fajával találkozhatunk a kalászosokon. Legmeghatározóbb fajai közé sorolhatjuk a zselnicemeggy (Rhopalosiphum padi) és a zöld gabona levéltetvet (Sitobion avenae).

A különböző fajok által okozott fertőzés tünetei enyhén eltérőek, ám lényegük ugyanaz. Okozhatnak jelentős hozamvesztést és befolyásolhatják a liszt minőségét is. Magas számú jelenlétük a növényen stressztünetet okoz, extrém fertőzöttség esetén sárgulást vagy hervadást. A levéltetvek károsítása negatívan befolyásolja a gyökérfejlődést, magkötődést, a szemek méretét. Táplálkozásuk közben nagy mennyiségű mézharmatot választanak ki, amin gyorsan megtelepszik a korompenész, mely kormos megjelenést eredményez a kalásznak.


A terjedő fertőzöttség virágzás után már kevesebb gazdasági következménnyel jár.

A levéltetvek megjelenése főként a pár leveles időszaktól a gabonák virágzásáig várható. Nagy számú megjelenésük gyakorta azokban az években fordul elő, amikor enyhe időjárás jellemző ősszel és kora télen, ami kedvező feltételeket biztosít megtelepedésükhöz és szaporodásukhoz egyaránt.

A fentebb említett kártételeken túl, a gabonákban előforduló levéltetvek a kalászosok némelyik vírusának hordozói is (vírusvektor). Például az árpa sárga törpülés vírus vektorai. Ha a fertőzés a kelés utáni első 8-10 hétben történik, jelentős hozamvesztést okoz. Amennyiben a növények árpa sárga törpülés vírussal fertőzöttek, kevesebb földfeletti zöld tömeget és kisebb gyökérrendszert fejlesztenek, ami kisebb szem és alacsonyabb szemtermést eredményez, rontja a télállóságot. A vírus alacsony számú levéltetű esetén is előfordulhat, így a növények védelme kiemelten fontos a magas kockázatú területeken, főként a fejlődés első 12 hetében illetve a korai szármegnyúlásig.

Mutum Lamnganbi, Agrofil-SZMI Kft. 

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.