Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Ledobták a nitrogénbombát!

Káros-e a magas nitrogén reakció?

Ez elsősorban árkérdés. Ha az olcsó nitrogén által előállított termény ára magas, akkor ez előny is lehet, ha azonban a nitrogén ára az egekbe szökik- kifejezetten káros.

A termesztett növény fajták a nitrogén tápanyag-reakció tekintetében messze nem egységesek. Sokkal előnyösebbek azok a genetikák, amelyek kiváló NITROGÉN HASZNOSÍTÓ KÉPESSÉG-gel rendelkeznek és termésüket túlnyomóan a talaj természetes tápanyag-tőkéjére alapozzák, csak mérsékelten támaszkodnak a pótlólagos nitrogén műtrágya kiegészítésekre és ezáltal a kijuttatott nitrogénre rendszerint rosszul reagálnak. Ezek a genetikák a mennyiségi és minőségi termés-maximumukat kevesebb nitrogénnel érik el. A magas nitrogén reakciónak csak akkor lehet értelme, ha a befektetett többlet nitrogén ára képes olyan mennyiségű többlet termést produkálni, amely értéke lényegesen meghaladja a két eltérő tápanyag-habitusú fajta nitrogén-trágyázási költségének különbségét.


Ez a költség különbség a földgáz és -ebből adódóan- a nitrogén műtrágya árrobbanásával az egekbe szökött. Az áremelésekre és az esetleges áruhiányokra az ösztönös gazdaválasz a felhasznált mennyiségek jelentős csökkentése, szélsőséges esetben „lenullázása”. E rövid távon hasznosnak tűnő megoldás komoly termés csökkenéshez és egyes termények esetében a minőség romlásához is vezethet, mely szintén ronthatja a jövedelmezőséget. Nitrogén megvonás hatására az áthúzódó nitrogén készletek is jelentősen csökkenek a talajban, melyek a következő termelési ciklusokra még nagyobb nitrogén éhséget és ehhez kapcsolódó és állandósuló problémákat vetítenek előre.

A trágyázási technológiában a „nitrogén vészfék” se nem hatékony, se nem okszerű - bizonyították már a XX. sz. utolsó évtizedének súlyos tapasztalatai is.

Gondolkodj komplexen! Csökkentsd a dózist, de válts hozzá genetikát! Rendezd át a vetésforgót! Ha megteheted, napraforgó helyett vess több szóját, a búza és a kukorica helyett több árpát, cirkot.

Keresd a nitrogént jól használó, jó nitrogén hasznosítással rendelkező fajtákat-hibrideket és kerüld a jó/magas tápanyagreakcióval rendelkező genetikákat, mert ez most kifejezetten káros tulajdonság.

Az AgroFIELD Termelői Club tagjaként segítséget kaphatsz a megoldásra!

Támaszkodj megbízható kísérleti eredményekre!

Csatlakozz az AgroFIELD Termelői Clubhoz!

Az IDŐ napok alatt történelmivé lépett elő!

LÉPJ TE IS!


Lajos Mihály talajtani és növényvédelmi szakmérnök, Agrofil-SZMI Kft.


Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.