Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Kukoricamoly

A kukoricában a teljes vegetációs időszak folyamán sok olyan kártevőt ismerünk, melyektől tanácsos megvédeni a táblákat, mivel jókora károkat képesek okozni, - gondolok itt drótférgekre, barkókra, későbbiekben akár a vaddisznókra.

A mostani írásban, -tekintettel az aktualitására - a kukorica egyik jelentős rovarkártevőjéről, a kukoricamolyról (Ostrinia nubilalis) gyűjtöttem össze fontos információkat.

 A(z első) rajzásuk mostanában várható, számukra kedvező körülmények között második is lehet éven belül. A második rajzás hazánkban augusztus-szeptemberi időszakra esik. A melegebb tájakon jobban érzi magát, ezek Magyarországon jellemzően a déli területek. Gazdasági jelentősége évjáratfüggő, illetve tájanként eltérő, szorosan összefügg a rajzások számával és az egyedszám nagyságával.

Kukoricamoly csapda

Az állat kifejlett formájában nem közvetlenül károsít, a problémát falánk hernyója jelenti, mely változatos kárképeket okozva rágja a növényt. A nőstény moly a kukorica felső leveleire rakja le petéit. Kikelés után a hernyók egy ideig még a növény felületén rágnak, ez az az időszak, amikor még hatékonyan lehet ellenük védekezni. Idővel a hernyó berágja magát a növény szárába és ott fogyasztja annak belső szöveteit és fejlődik tovább. Ennek következtében jelentkezhet tipikus kórképe: a kukorica szárának eltörése. A hernyók a csutkák belsejébe is eljutnak, majd innen a szemeket is károsítják. A rágási kártételen, a növények kidöntésén túl, a növények sérülésein, egyes gombafajok, mint például a Fusarium-fajok, Ustilago maydis szabad utat kapva könnyebben képesek fertőzni a kukoricát. Az okozott veszteséget nehéz felmérni, széles skálán mozoghat, de a szakirodalom szerint 15-20 százalékos tőfertőzöttségnél akár 6-7 mázsás kiesés is előfordulhat hektáronként.

Az utóbbi években sok helyen indokolttá vált, - még silókukoricában is - a kukoricamoly elleni védekezés. Lehetőségek: agrotechnikai, biológiai és a peszticid kezeléses módszerek állnak rendelkezésre, bár érdemes hozzátenni, hogy rovarölő használat nélkül nehéz látványos kármérséklést elérni.

Megelőzés: mindenképpen kerülendő a monokultúrás kukoricatermesztés, mert a lárvák a növényi maradványokban, a talajban telelnek. Segíthet a természetes ellenségek tevékenységének elősegítése, esetleg a biopeszticidek, mint pl. BT (Bacilus Thuringiensis) tartalmú készítmények használata. A kukorica fajták között eltérő lehet a moly ellenállóság, így a nemesítés és a fajtaválasztás is segíthet a védekezésben.

A peszticid kezelések tervezésének alappillére kell, hogy legyen a rovar rajzáscsúcsának meghatározása, mivel az újonnan kikelt hernyók legnagyobb számban, 6-7 nappal a rajzáscsúcsot követően vannak jelen a növény felszínén, ekkor még nem fúrták be magukat a szárba, így könnyen elérhetők. Erre a célra különböző csapdák állnak rendelkezésre, fénycsapdák, ragacslapok, feromoncsapdák. A permetezésnél ajánlott a méhkímélő szerek-, és nagyobb lémennyiség használata a jobb felületfedés érdekében.


Mezei András

Agrofil-SZMI Kft.


Borítókép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Ostrinia_nubilalis_(7522031018).jpg


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.