Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Kukorica talajlakó kártevői

Miután visszavonták szinte az összes rovarölő csávázószert a piacról, a gazda döntései egyre fontosabbá válnak a sikeres kukorica termesztéshez.

Két fontos talajlakó rovarkártevő okoz súlyos károkat a kukoricában, amelyek ellen vetéskor tudunk védekezni. Ám a vetést megelőző tervezés időszaka is ugyanilyen fontos, ha nem még fontosabb. Gondolunk itt a hibrid megválasztására, a terület kiválasztására, a vetőgépre felszerelt talajfertőtlenítő diffúzor használatára, illetve a vetésidő megválasztására.

KUKORICABOGÁR (Diabrotica virgifera)

Ez az Észak-Amerikából behurcolt rovar egyre terjed Magyarországon. Korábban, kb. 20 évvel ezelőtt még csak az ország deli/délnyugati részén, szubmediterrán klímán okozott károkat. Ma már szinte az egész ország területén megtalálható.

Kukoricabogár imágók

Egynemzedékes faj, melynek tojása telel a talajban és az abból kikelő lárva a kukorica gyökereit, támasztó gyökereit rágja. Ezáltal a kukorica megdőlését okozza. Ilyenkor a termés betakarítása nehezebb, a talajjal érintkező csöveken gombás fertőzések jelenhetnek meg, tehát a termés mennyiségi és minőségi csökkenésére is számítanunk kell. A kifejlett bogár a kukoricacsövön, annak friss bibeszálaival táplálkozik, ezzel okoz terméscsökkenést, ha nagyobb számban vannak jelen, illetve, ha a bibeszálat még a szem termékenyülése előtt rágja el. Az elsődleges kár azonban a lárva gyökérkártétele.


Kukoricabogár által károsított kukoricagyökér

Kukoricabogár elleni védekezés

Az ellene való védekezés a terület kiválasztásával kezdődik. Ahol előző évben kukorica volt és a virágzás idején sok kukoricabogár imágót láttunk, vagy már akkor is nagy volt a károsítás, és most a második évben is kukoricát tervezünk oda, akkor érdemes talajfertőtlenítőszert használni vetéssel egymenetben. Ha harmadik éves kukoricát tervezünk, akkor szinte kötelező a vetéssel egy menetben történő védekezés.

A vetésidő sem mindegy a kukoricabogár elleni sikeres védekezés szempontjából! Nagyon korai vetés esetén hiába használunk vetéskor talajfertőtlenítőt, mire a kukoricabogár lárvák kikelnek a tojásokból és károsítani kezdenek, annak hatása már elmúlik.

DRÓTFÉREG (Agriotes sp.)

A drótféreg a pattanóbogár (Agriotes) lárvája, amely rovarnemzetségből több faj is károsít Magyarországon. Növényvédelmi szempontból jelentőségük ugyanaz. A drótféreg a talajban több évig fejlődik. Így egymás utáni években is számolnunk kell jelenlétével. A bogár tojásrakás céljából előnyben részesíti a füves kaszálókat, gyepeket. Frissen feltört gyep után szinte biztos a kártételük.


A drótféreg nagy lárvaegyedszám esetén súlyos tőhiányokat okoz. Megrágja már a magot is és a csíranövényt. Ennek következtében a kukorica ki sem kel vagy kelés után elpusztul.

Nem kíméli a napraforgót és a búzát sem.

Drótféreg által károsított napraforgó

Drótféreg által károsított búza


Drótféreg elleni védekezés:

Vetés előtt a tervezett területen érdemes ásóval néhány helyen felvételezni a drótférgek egyedszámát és ez alapján dönteni a talajfertőtlenítőszer használatáról.

Ha a területünkön nagy egyedsűrűségben találtunk drótférget, a következő lehetőségeink vannak a védekezésre:

Vetésmélység: sekély vetéssel a kukorica gyorsabban ki tud nőni a drótféreg „foga alól”, nagyobb eséllyel marad életben.

Diffúzor alkalmazása: a vetőgép talajfertőtlenítő szer kijuttató egységére szerelhető úgynevezett diffúzor, vagy fishtail (halfarok). Amely a vegyszert úgy irányítja, hogy az ne csak a magbarázda aljába hulljon, hanem annak falát is befedje, így amikor a vetőgép összezárja a barázdát, a vegyszer nemcsak alul lesz, hanem a magot körülveszi, felette is ott marad és a csíranövényt növekedés közben is védi, szinte amíg el nem éri a talajfelszínt. A megmaradt védekezési lehetőségek közül az elérhető talajfertőtlenítő szer így tudja legjobban kifejteni hatását.

Hibridválasztás: a jó kelési eréllyel rendelkező hibridnek megint az az előnye, hogy gyorsan kinő a drótféreg foga alól, vagyis kevesebb idő áll a drótféreg rendelkezésére a csíranövény károsítására.

Az Agrofil-SZMI Kft. tavaly is végzett ilyen irányú kutatást a hibrideket tekintve, amelyet idén is folytatni fogunk.


Fitos- Bedő Veronika, Boda Zoltán

Agrofil-SZMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.