Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Kártékony poloskák

Az idei évben a kalászosok virágzása idején az elmúlt évek átlagát – helyenként erősen – meghaladó mennyiségben lehet találkozni a kalászokon szívogató gabona poloskákkal.

Ezek a nem éppen illatos rovarok meglehetősen nagy minőségi károkat tudnak okozni a gabona termesztőknek. Ezek a poloskák évente egy nemzedékes állatok és kifejlett imágó alakjában telelnek át a szántóföldek környezetében levő erdők, erdősávok, bozótosok avar szintjében.

Szipolypoloska

E fajok esetében nem jött be az a várakozás, hogy a kemény tél majd jócskán megritkítja a kártevőket. Bár egy részük, a hosszúkásabb testű szipolypoloskák (Aelia acuminata, Aelia rostrata, Aelia klugi) egyedszáma valóban drasztikusan visszaesett, de a gabona poloskák mennyiségének legnagyobb hányadát alkotó osztrák gabonapoloska (Eurygaster austriaca) létszáma jócskán meghaladja az előző évek szintjét.

A gabona poloskák szaporodása most esedékes. Ilyenkor egy jól időzített inszekticides védelemmel nemcsak a frissen betelepült imágókat pusztíthatjuk el, hanem ezáltal meglehetősen népes ivadékaik sokaságát is, valamint a szintén jelen lévő vetésfehérítő bogarak (Oulema spp.) lárváinak kártételét is megakadályozhatjuk.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.