Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Karácsonyi illatok

Télen, a kerti munkák szünetelésével behúzódunk az otthonunkba, számot vetünk, mit értünk el az év során és mit szeretnénk tenni máshogy a jövő évben.

Ez az elcsendesedés, a pihenés időszaka. Talán legfontosabb része az advent a maga békességével, a várakozás izgalmával. Ehhez pedig hozzátartoznak a hagyományos ízek és a jellegzetes illatok is. A divatos potpourri-t erre találták ki: visszahozza kicsit a természet illatát. Mint mindent, ezt is meg lehet vásárolni. De nem jobb-e, ha magunk készítjük el ezeket? Nemcsak olcsóbb, de személyesebb is, nem utolsó sorban pedig ajándéknak is kiváló. Ráadásul pár perc alatt könnyedén elkészíthetjük egy kis fantáziával. Főleg, ha ezt kisgyerekkel együtt tesszük.

Ha kimegyünk a kertbe, biztosan találunk hozzávalókat: egy kis fenyőágat, rozmaring hajtást, levendula, menta és citromfű leveleket. Ha kicsit előrelátóak voltunk, akkor már nyáron, amikor még szépek a levelek és a virágok, szárítottunk belőlük. De van, amelyik még most is alkalmas a felhasználásra, ha nem fagyott el. Ha a kertünkben mégsem találunk semmilyen alapanyagnak valót, egy vasárnap délutáni családi kirándulás keretében kimehetünk egy közeli erdőbe, ahol biztosan találunk egy-egy fenyőtobozt, vadgesztenyét is. A szebb leveleket egészben is felhasználhatjuk, de össze is morzsolhatjuk. Az egészet kiegészítjük különféle fűszerekkel. Jól mutat egy-egy fahéjrúd, pár szem szegfűszeg. Őrölt fűszerekkel tehetjük intenzívebbé az élményt, ha van otthon egy kevés csillagánizs vagy szerecsendió. Ehhez még hozzátehetünk szárított almaszeleteket, narancskarikákat, hisz a héja is jó illatot áraszt. Ez utóbbi felhasználásra sokan emlékezünk gyermekkorunkból, amikor a narancs luxuscikk volt és inkább megettük, de a héját még rátettük a cserépkályhára vagy a radiátorra. Amikor mindezt szépen elrendeztük egy mutatós üvegbe vagy kis tálkába, pár csepp illóolaj hozzáadásával már kész is a teljesen egyedi potpourri.

Liziczai Ákos, Agrofil-SZMI Kft.

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.